Gálakoncerttel ünnepli születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar

Óbudai Danubia zenekar
Vágólapra másolva!
Gálakoncerttel ünnepli 25. születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar december 30-án a budapesti Zeneakadémián.
Vágólapra másolva!

Az év végén, december 30-án ünnepli 25. születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar. A gálakoncerten a zenekar életében fontos karmesterek, így az alapító Héja Domonkos, valamint Silló István és Hámori Máté vezényelnek majd, közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész. A gálakoncertet a zenekar keddi, évadnyitó sajtótájékoztatóján hirdették meg, ahol Hámori Máté művészeti vezető elmondta, hogy a következő évadban többek között Lutoslawski, Bartók, Duke Ellington, Dvorák, Rautavaara, Liszt, Schönberg és Rahmanyinov művei hangzanak el. A koncerteken

a népszerű, fontos darabok mellett kevéssé ismert zenei alkotások is megszólalnak majd,

amikkel a nagyközönség ismereteit, élményeit és a zenekar repertoárját is szeretnék bővíteni.

A zenekar most csütörtöki hangversenyén két, szorosan összekapcsolódó mű, Bartók Béla és Lutoslawski Concerto zenekarra című műve szólal meg a Zeneakadémián. A lengyel zeneszerző darabja Bartók művét veszi alapul, hasonlóan van felépítve, mindez jól tükrözi a zenekar egész évadot jellemző törekvését.

Az őszi évad koncertjeit Hámori Máté, Azis Sadikovic, Kocsár Balázs és Káli Gábor vezénylik. Az október 18-ai esten John Cage 4'33'' című kompozíciójától Bernstein A hét mesterlövész-én át Dvorak Új világ szimfóniájáig vezeti a zenekar a közönséget Juhász Attila zongoraművész közreműködésével, novemberben Rautavaara és Liszt egy-egy műve szólal meg a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara fellépésével.

A decemberi, zeneakadémiás hangversenyükön már a variációké a főszerep, ami egyben Szentpáli Roland La follia című darabjának ősbemutatója is lesz. Az esten Lutoslawski Paganini-variációk és Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című virtuóz műve Balog József zongoraművész előadásában hallható. A Budapest Music Centerben pedig folytatódik majd a Händel-sorozat és az 5-12 év közöttieknek szóló Kalandra fül! program is.