Nigériába hívták a Talamba ütőegyüttest

Talamba
Vágólapra másolva!
A Nigériai Magyar Nagykövetség hívta meg a Talamba ütőegyüttest Abujába, Nigéria fővárosába, hogy képviseljék Magyarországot az általuk szervezett Folk Festivalon.
Vágólapra másolva!

Az 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, akiknek életcéljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok „megbékítése“ egymással. Koncertjeiken így éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij Egy kiálltás képei-nek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, dzsesszel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal.

Talamba Forrás: Origo

Igazi crossover együttes, akik valódi XXI. századi muzsikával szórakoztatják a közönséget itthon és külföldön egyaránt. Az ország három különböző részéről származó zenész végül Gödöllőn lelt közös otthonra: a kultúra támogatásáról híres város adott nekik próbatermet és új életet 2007-ben, s a Talamba tagjai a mai napig ide térnek haza.

Zenei jelenlétük nem merül ki a koncertezésben:

a fellépések mellett kultúrmissziót is folytatnak,

hiszen a kezdetektől fogva járják az országot, hogy a gyerekeket megismertessék a zenével, a hangszerekkel. Évente közel 20 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyerekhez viszik el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.

Magyar ütőegyüttes még nem lépett fel Afrikában,

így valóban különleges alkalom lesz mind az együttes, mind a fesztivál résztvevői számára.

A Talamba zenekar elmondta, hogy természetesen, az ilyen jellegű meghívásoknál nagyon fontosnak tartják, hogy a magyar kultúrát képviseljék, ezért a műsort is úgy állították össze, hogy az egyik felében magyaros műveket adnak elő, mint például Bartók-, Kodály-darabokat. A koncert másik felében különböző európai és ütőhangszeres szempontból érdekes kultúrák zenéiből válogatnak, és ráadásként készülnek afrikai meglepetéssel is. A koncerten a magyar gyöngyszemeken kívül balkáni, ibériai, tahiti, valamint latin-amerikai zenékből válogat a zenekar.

A Talamba szeptember 18-án utazik Afrikába és 25-éig lesz Abujában, ahol az abujai Amerikai Iskolában játszanak.