Meghalt Rachid Taha

death Horizontal
(FILES) In this file photo taken on June 21, 2009 Algerian singer Rachid Taha performs, in Toulouse, southwestern France for the 15th edition of the Rio Loco festival, which is dedicated this year to North African Maghreb music. Singer Rachid Taha, died at the age of 59, of a heart attack, in the night from September 11 to September 12, 2018 announced his family. / AFP PHOTO / REMY GABALDA
Vágólapra másolva!
59 éves korában meghalt az algériai rai zenét forradalmasító Rachid Taha.
Vágólapra másolva!

Szívrohamban halt meg a francia-algériai Rachid Taha. A zenész 59 éves volt, és párizsi otthonában érte a halál kedd este. Taha 1958-ban született Algéria északnyugati részén, Oránban, és 10 éves volt, mikor családja Lyonba költözött. Tizenhét évesen napközben egy hűtőtelepen, éjszakánként pedig egy klubban dolgozott DJ-ként: főleg az arab zenéket, rapet, salsát és funkot játszott. A '70-es évek végén már olyan zeneszámokat készített, amikben az arab popzenét a Led Zeppelinnel, Bo Diddleyvel vagy akár a Kraftwerkkel vegyítette.

Lyonban nyitotta klubját is, majd itt alapította

a '80-as évek elején első zenekarát, a Carte de Séjourt, amiben arabul énekelt a hagyományos algériai vonalat a punkkal keverő zenére. Négy albumuk jelent meg, és Taha elsősorban azzal lett híres, hogy átdolgozta Charles Trénet klasszikus dalát, a Douce France-t.

Rachid Taha egyik, 2009-es koncertjén Forrás: AFP/Remy Gabalda

Taha 2004-ben váltott szóló karrierre, és első nagy dobása a Clash Rock the Casbah című számának feldolgozása volt. A magánprojekttel

összesen 15 albumot adott ki.

Zenéjében ott volt a punk, a rock, de a maghrebi arab zene is. Taha ötször is fellépett a Sziget Fesztiválon, 1999-ben, 2004-ben, 2007-ben, 2013-ban és 2016-ban; 2010-ben a Babel Sound and Spices elnevezésű fesztiválon adott koncertet Budapesten.