Elbúcsúztatták Aretha Franklint

FRANKLIN, Aretha
Detroit, 2018. augusztus 31. Jordan (b) és Victoria Franklin, Aretha Franklin amerikai soulénekesnőnek az unokái a Greater Grace templomban tartott gyászmiséjén, a Michigan állambeli Detroitban 2018. augusztus 31-én. Aretha Franklin augusztus 16-án, 76 éves korában hunyt el hasnyálmirigyrákban. Az énekesnőt a detroiti Woodlawn temetőben helyezik örök nyugalomra a nap folyamán. (MTI/EPA/Tannen Maury)
Vágólapra másolva!
Több száz fős tömeg gyűlt össze péntek délelőtt Aretha Franklin búcsúztatására a detroiti Greater Grace templomnál, amelyet gospel muzsikával töltöttek meg. Az énekesnő családtagjai és közeli barátai is beszédet mondtak a gyászszertartáson, amelyre néhány rajongót is beengedtek.
Vágólapra másolva!

„Gyerünk emberek, ez egy templomi szertartás, engedjük ki a hangunkat” – buzdította éneklésre az egybegyűlteket a prédikátor Charles Ellis III a detroiti Greater Grace templomban Aretha Franklin búcsúztatásán. Szavaira a gyásznép állva énekelve és tapsolva tisztelgett a soul legenda emléke előtt, aki augusztus 16-án, 76 éves korában halt meg hasnyálmirigyrákban.

– mondta Victoria Franklin, hozzátéve, hogy mindig is nagy becsben fogja tartani, hogy részese lehet Franklin örökségének. Az énekesnő fia, Edward a Mercy Mercy Me (The Ecology) című dalt énekelte el Marvin Gaye-től.

Az énekesnő unokái, Jordan és Victoria Franklin a gyászmisén Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Barack Obama és George W. Bush korábbi amerikai elnökök nem vettek részt személyesen a gyászszertartáson, de mindketten üzenetben tisztelegtek a soul királynője előtt. Obama levelében úgy fogalmazott, hogy Franklin zenéje a „legmélyebb emberi vágyaink egy részét ragadta meg, a szeretetet és a tiszteletet”. George W. Bush „erős jellemű, szerető szívű, sikeres nőnek” nevezte Franklint, aki „a gospel zene inspirálta stílusával és sajátos hangjával örökre beírta magát az amerikai zene történetébe”.

Jesse Jackson és Al Sharpton neves polgárjogi aktivisták az 1960-as évek polgárjogi mozgalmában való közreműködéséért méltatták az elhunytat.

Bill Clinton Forrás: MTI/AP/Paul Sancya

Bill Clinton volt amerikai elnök feleségével, Hillary Clintonnal érkezett a templomba és a szertartást megelőzően mindketten lerótták tiszteletüket a nyitott koporsó előtt, amelyben Franklin aranyszínű, flitteres ruhába öltöztetve feküdt.

A volt elnök „lélegzetelállító tehetségnek” nevezte a soul királynőjét, aki betegsége ellenére is képes volt elbűvölni hallgatóságát. Felidézte Franklin legutolsó nyilvános szereplését a tavalyi Elton John Aids-alapítvány gáláján Harlemben, ahol Frankiln képes volt 45 percen át énekelni. Beszéde végén iPhone-jából bejátszotta a mikrofonban Franklin Think című dalát, mondván: „Ez a dal a szabadság kulcsa”.

A búcsúztatáson eredetileg csak a családtagok és a közeli barátok vehettek volna részt, ám az odakint összegyűlt rajongói tömegből néhány embert beengedtek a templomba, hogy Franklin családja mögött ülve búcsúzhassanak el az énekesnőtől.

Detroit királynőket megillető módon búcsúzott el az énekesnőtől.

A hét elején Franklint arannyal borított koporsóban ravatalozták fel két napra a Charles H. Wright Afrikai-Amerikai Történeti Múzeumban, hogy rajongói elbúcsúzhassanak tőle a temetése előtt.

Az énekesnőt a detroiti Woodlawn temetőben helyezik örök nyugalomra édesapja, C.L. Franklin, valamint testvérei, Cecil, Carolyn és Erma Franklin mellé.

Mike Duggan detroiti polgármester a szertartáson jelentette be, hogy kezdeményezte a város folyóparti Chene Parkjának átnevezését Aretha Franklin Parkra.