Vidnyánszky Attila: Pályafutásom legfontosabb turnéja a csíksomlyói

Vidnyánszky Attila
Sokáig, rajongva tudok beszélni a MITEM-ről
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház a legfontosabb misszióját készül teljesíteni szombaton, amikor erdélyi művészekkel együtt a csíksomlyói hegynyeregben előadják a Csíksomlyói passió-t. Az alkotóművészek is nagyon várják az előadást, többen elmondták, hogy milyen érzések kavarognak bennük a darabbal kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Szombaton a csíksomlyói hegynyeregben a Nemzeti Színház színészei, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei, és több száz erdélyi zenész és táncos közösen fogja előadni a Csíksomlyói passió-t. A produkció előzménye a Jézus szenvedéstörténetéről szóló, a Nemzeti Színházban tavaly bemutatott előadás, ezt viszik el Erdélybe. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, és egyben az előadás rendezője azt mondta, hogy ez lehet életének legfontosabb turnéja. Azt is hozzátette, hogy

a színház leglényegesebb missziója teljesül,

ha sikerül az előadás, közben egy igazi közösséggé tudnak összekovácsolódni.

Berecz András Kossuth-díjas művész a mindig mókázó Vándort alakítja. Ő azt mondta, hogy a karaktere a darabban egy jellemfejlődésen is keresztül megy: kezdetben csupán viccelődik, később azonban Jézus szenvedése komolyabb gondolatokra ébresztik rá. A művész állítólag

maga sem hitte volna,

hogy a Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő passiójátékba belefér a bolondozás, de a Vidnyánszky Attilával történt egyeztetések, valamint a próbafolyamat egyértelműen meggyőzték.

Tóth Auguszta kiskora óta többször is volt már Erdélyben, azonban a hegynyeregben még soha. A darabban Máriát fogja alakítani, és azt mondta, izgatottan várja, hogy érezze a helyszín különleges energiáját.

A Krisztust alakító Berettyán Nándor nagyon szeret szabadtéren játszani. Elmondta, hogy elsősorban nem színészként várja az előadást, hanem mint egy civil ember, mégpedig azért, mert kíváncsi, hogy milyen élményben lesz része.

Rátóti Zoltán Péter apostolt alakítja a Csíksomlyói passió-ban, és elárulta, hogy korábban ő sem járt a hegynyeregben, ezzel kapcsolatban pedig azt mondta, elképzelni sem tudja előre, hogy milyen lesz

ezen a különleges helyen előadni a darabot.

A darabon belül Schnell Ádám karaktere, az Annás főpap mutatja be az ellenpontot. A színész elmondta, hogy

különös érzések fogják el

az előadás alatt többször is, és az előadás saját személyiségére is szokott hatni. A legmeghatározóbb érzések közül a megrendülést és a hitben való megerősödést emelte ki a színész.