Idén 50 éves Siófok városa

Plázs
Siófok
Az egyik fő rendezvényközpont, a Siófoki Plázs lesz.
Vágólapra másolva!
Egész évben kulturális és gasztronómiai programokkal, tematikus fesztiválokkal, koncertekkel és színházi előadásokkal várja a közönséget Siófok, amely az idén ünnepli várossá alakulásának 50. évfordulóját.
Vágólapra másolva!

A szervezők elsősorban arra törekedtek, hogy a jubileumhoz kapcsolódó rendezvénysorozat ne csak nyáron, hanem egész évben tematikus programsorozatokkal várja a Balaton-parti városba látogatókat több helyszínen is, mások mellett olyan fellépőkkel, mint a Piramis, a Republic, Lovasi András, Fenyő Miklós, a Mystery Gang, a Punnany Massif, vagy Ákos nagykoncertje - hangzott el a rendezvénysorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Siófok 50 szervezői nemcsak nyárra, hanem egész évben tartalmas kikapcsolódási programokat ígérnek a városba látogatóknak. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Siófokot 1968 decemberében nyilvánították várossá. Az elmúlt ötven évben a patinás nyaralóhely hatalmas változásokon ment keresztül. A régió kedvenc üdülőhelye, ma is az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, amely idén nem csak nyáron, hanem egész évben tartalmas kikapcsolódást ígér.

A széles programválasztéknak és kikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően Siófok továbbra is népszerű a külföldiek körében. A szállásadók beszámolói szerint 2017-ben az előző évhez képest több német, osztrák, lengyel, vagy angol vendég érkezett, és a szomszédos országokból, Szlovákiából és Szlovéniából is

többen választották a magyar tengert a kikapcsolódáshoz.

A környékbeli fesztiválok időszakában érezhető volt a fiatalok érkezése a városba (25-35 év), de túlnyomó részt a családosok és a középkorúak voltak jellemzők.

Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere azt mondta az Origónak, hogy „a korábbi évekhez képest tavaly is nőtt a Siófokon eltöltött éjszakák száma. A 2017-es évben 1 117 321 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el a település kereskedelmi és magánszálláshelyein a turisták. A város vezetése és a Siófok 50 rendezvénysorozat szervezői arra számítanak, hogy ez a szám idén még magasabb lesz.”

Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az alpolgármester hozzátette, hogy a jubileumi évforduló alkalmából a jelentős beruházásoknak köszönhetően kívül-belül megújult a város, és egy egész éven át tartó, tíz nagyrendezvényből álló programsorozattal mutatja meg új arculatát. Az Origónak Hamvas Péter azt is elmondta, hogy a 2018-as jubileumi rendezványsorozatra a város éves költségvetésének egyötödét, negyedmilliárd forintot különítettek el.

A Siófok 50 ünnepi programsorozat nyitóeseménye a Húsvéti Nyuladalom, amit idén már harmadik alkalommal rendeznek meg a város főterén. Március utolsó hétvégéjén az egész család húsvéti kikapcsolódását garantálják

az ingyenesen Iátogatható, formabontó programok.

A Siófok 50 ünnepi programsorozat nyitóeseménye a Húsvéti Nyuladalom Forrás: Hirling Bálint - Origo

Napközben a terep a gyerekeké lesz. A hagyományőrző és logikai játékok mellett fiataloknak szóló koncertek lesznek,akik többek között az Alma együttes és Gryllus Vilmos dalaira szórakozhatnak. Este pedig szintén ingyenes koncertek lesznek, a Republic, a Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus, és a 30Y is fellép majd.

A pünkösdi hétvégén, május 18-21 között indul majd az igazi balatoni szezon.

A "Pünkösdi Szezonnyitó" új helyszínen, a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on indul.

Az egyik fő rendezvényközpont, a Siófoki Plázs lesz. Forrás: Origo

Ez a hétvége a Mystery Gang és Fenyő Miklós koncerttel kezdődik, majd a Wellhello és az Irigy Hónaljmirigy élő showja teszi felejthetetlenné a vasárnapot. Pünkösd hétfőn este pedig a Csík Zenekar koncertje zárja majd a sort.

Év végéig bezárólag szinte minden hétvégén lesznek ingyenes koncertek, amelyeken olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Deák Bill Gyula, Lovasi András, Majka és Curtis, vagy Demjén Ferenc. Továbbá Siófokon fellép majd a Beatrice, a Bikini, a Budapest Bár, az Ocho Macho, a Punnany Massif, a Piramis, az Ismerős Arcok, és év végén szilveszteri nagykoncertet ad az R-GO .

Pintér Tamás, a Balaton-Parti Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvénysorozat főszervezője (a fotó jobb szélén) Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az rendezvénysorozat főszervezője, Pintér Tamás külön kihangsúlyozta:

2018 június 30-án az összes Ákos-rajongónak a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on lesz a helye, hisz a "Félévi Nagykoncert" keretében visszatér egyik kedvenc nyári koncerthelyszínére a szintén idén 50 éves Kovács Ákos.

A szervezők továbbá elmondták, hogy nemcsak könnyűzenei koncertekkel készülnek. A jazzkedvelők júliusban Jazz fesztiválon, a komolyzene rajongók pedig az ingyenes "Zenél a város" programsorozaton szórakozhatnak. Színházi programokban is bővelkedik majd a nyár Siófokon, hiszen a "Színpart" szabadtéri színpadon, a nyári hétvégéken az idén 5 éves Játékszín előadásait élvezhetik a látogatók.

A gasztronómia szerelmesei nyáron a "Bor és Fröccsfesztivál" elnevezésű rendezvényen kortyolhatják a hűsítő italokat, ősszel pedig Halfesztivál és Libadalom lakatja jól Siófokot, és vendégeit.

Siófok kimondott célja, hogy a családok egész évben megtalálják itt a kedvenc programjaikat, ezért folyamatosak lesznek a gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számos civil egyesület, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a BRTK Könyvtár, valamint a PLÁZS, a Galerius fürdő, a Balatoni Hajózási Zrt., a Balaton-parti Kft. és a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület is már nagyban készől erre a különleges évre.