Modern klipeket készítettek a 200 éves Arany János emlékére

Arany János
Barabás Miklós
Vágólapra másolva!
Hét remekbeszabott új videó készült az Arany János Emlékévre megjelent Arany Lemez-hez. YOULÏ, Hangácsi Márton, Baron Mantis, a Tha Shudras, az InFusion Trio, a Csillag Kórus és a FACE'N'BASE együttesek fogalmazták meg vizuálisan is Arany művészetét.
Vágólapra másolva!

Március 2-a Arany János születésnapja, és az alkalomra – a Margaret Island A rab gólya klipje után – most elkészültek az Arany Lemez további versfeldolgozásihoz is a videók. YOULÏ (Horányi Juli), Hangácsi Márton, Baron Mantis, a Tha Shudras, az InFusion Trio, a Csillag Kórus és a FACE’N’BASE képileg is

megjeleníti, hogy számukra mit jelent a vers,

amit megzenésítettek. Arany János legszebb alkotásait dolgozták fel ezek a zenekarok, és a dalok tavaly novemberben Arany Lemez címen CD-n és digitálisan is megjelentek az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program keretében. Az Arany János 200 Emlékévre összeállított zenei projektnek célja elsősorban az, hogy Arany világát a mai együttesek interpretációján keresztül közelebb vigye, érthetőbbé és

elérhetőbbé tegye a mai fiatalok számára.

YOULÏ - Ágnes asszony

Horányi Juli azt mondta a klipről, hogy „Arany egész életét, életművét végigkíséri a bűn és bűnhődés motívuma. Ágnes asszony balladája is egy olyan lélektani ballada, mely ezzel a kérdéskörrel foglalkozik. Szerettük volna a mű mondanivalóját kicsit továbbgondolni. s ezzel együtt felhívni a figyelmet egy fontos társadalmi problémára, hiszen minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaznak.”

Hangácsi Márton – Családi kör

„A szövegvideó inkább egy baráti kör, mintsem egy családi kör összejövetelébe enged bepillantást. Mindig érdekes más emberek ablakán benézni, és látni, ők hogyan ünneplik a család egybegyűlését. Ezt próbáltuk mi is átadni, és próbáltunk olyan képi világot megteremteni, ami melegséget, nyugalmat áraszt, ami az „otthon" érzést sugározza” - mondta Hangácsi Márton

THA SHUDRAS – A lejtőn

Trap kapitány, a Tha Shudras énekese azt mondta a videóról, hogy „mindnyájan csak hajtunk, gürcölünk, küzdünk és abban bízunk, hogy a sok csalódás és rossz mind erősebbé és bölcsebbé tesz. Ennek a klipnek a főhőse úgy dönt, hogy egyetlen napra abbahagyja a társadalom által ráerőltetett életformát, és hátrahagyva a telefonját csak azt csinálja, amihez kedve van... Ugyanis bármelyik nap lehet az utolsó...”

BARON MANTIS – Ha álom ez élet

„Dadaista hozzáállással nyúltunk a megzenésített műhöz. Képekben és hangulatokban gondolkodtunk, és egészen a vágóasztalig nem tudtuk, mi lesz a történet pontosan. Azt már a forgatás alatt is éreztük, hogy Varga Tamás zseniális mimikája köré építjük fel ezt az álomvilágot. A vágás során a képek szépen a helyükre csusszantak, oly könnyedén, ahogy akár egy játékmackóból a hullazsákba is kerülhetünk álmaink során” - mondta Davey Mantis.

InFusion Trió – Poétai recept

„Arany János ezt a versét Petőfi Sándor halála után írta, mikor is a legtöbb költő megpróbálta Petőfi stílusát utánozni. Ez a mű egy kritika az akkori mainstream költészetre nézve. Zo Jankovics, a videóklip alkotója

ami szépen lassan befeketedik, ahogy esnek bele a különböző fekete betűk, szavak. Végül marad a fekete leves, a hétköznapi tehetségek, az utánzás és semmi tiszta” - mondta Weisz Nándor.

FACE’N’BASE – A bujdosó

„Manapság már nem libatollal írunk levelet, az igazit meg applikációkon keressük, de az emberi érzések ugya olyan analóg módon működnek most is, így modern zenei hangzással a vers automatikusan 21. századivá vált.

Ladányi Jancsó Ábeltől inkább rövidfilmet kértem, melyhez teljes művészi szabadságot kapott. Végeredményként némi pimaszsággal fűszerezve, inkább mankót mint szájba rágós megfejtést kínálunk a dalszöveggé vált vers értelmezéséhez” - mondta Hajas Gábor zenekarvezető.

Csillag Kórus – Orosz Mihály – Csendes dalok I.

„A vers nagyon a szívünkhöz nőtt. »Ej, haj, ne szomorkodj, szívbeli jó barátom«: ezt üzenjük mindenkinek, mindannyian. Így készült a klip is. Minden képkockájában szó szerint mindannyian benne vagyunk. Köszönjük Arany Jánosnak a remek dalszöveget, Orosz Misinek a zenét, a Csillag kórus minden tagjának pedig a hozzátett egyéni ízeket, hangokat, a fűszerezést.”