Így még soha nem hallotta a Nemzeti Dalt

Talpra magyar!
Talpra magyar!
Vágólapra másolva!
Nem hétköznapi feladat új zenét szerezni a Nemzeti Dal-ra, amikor valamennyi magyar ismeri a Tolcsvay László által megkomponált verziót. Mátyássy Szabolcs a Talpra magyar! című rockmusical zeneszerzője elmondta, nem is volt céljuk, hogy az új verzió hasonlítson a régire, így a dal teljesen más lett.  A musical első számának részletét az Origón hallhatják először. 
Vágólapra másolva!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára egy látványos rockmusicallal emlékeznek meg a Papp László Budapest Sportarénában.

Március 15-én új szemszögből mutatják be a történelmi eseményt

többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás és még sok más ismert művész játékában.A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen egyben a darab írója is.

A rockmusical zeneszerzője, Mátyássy Szabolcs. Forrás: Éder Vera

A rockmusical zeneszerzője Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese. Koreográfus Bakó Gábor, díszlettervező Bátonyi György. „A legnagyobb kihívás az volt a zeneszerzésben, hogy rövid idő alatt kellett 18 számot megkomponálni.

és igyekeztünk olyan rockmusicalt létrehozni, amely zenegileg és tartalmilag is olyan minőséget képvisel, amely akár hosszútávon színesítheti a hazai musicalirodalmat." - mondta Mátyássy Szabolcs a rockmusical zeneszerzője. Az előadáson közel száz szereplő lesz, a musical első számának részletét pedig az Origón hallhatják először.

Nem hétköznapi feladat új zenét szerezni a Nemzeti Dal-ra, amikor valamennyi magyar ismeri a Tolcsvay László által megkomponált verziót. Mátyássy Szabolcs elmondta, nem is volt céljuk, hogy az új verzió hasonlítson a régire, így a dal teljesen más lett. A Talpra magyar!-ban a

keményebb hangzást egy rockzenekar biztosítja, kiegészülve egy 50 tagú szimfonikus zenekarral.

A zeneszerző reméli, hogy Tolcsvay László is jelen lesz a premieren.

A Talpra magyar! új szemszögből dolgozza fel a forradalom témáját. Forrás: YouTube/Talpra, magyar!

„Hatalmas motivációt adott, hogy az átlagosnál sokkal mélyebb mondanivalót tartalmazó szövegekre szerezhettem zenét. Meg persze a határidő közeledte is mindig nagyon inspiráló.” - mondta Mátyássy Szabolcs, és azt is hozzátette, hogy nagy öröm volt Szurdi Miklóssal és Topolcsányi Laurával közösen dolgozni.

A rockmusical története

Az első rész 1849. januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. A debreceni színházban játszódik. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe költözik, menekül... A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket...

Mátyássy Szabolcs azt is elmondta, hogy március 15 egy közös ünnep, ami nem tűri a megosztottságot, minden magyarnak szól.

A darab egy új szemszögből dolgozza fel a forradalom témáját:

a darab elkészítését pedig hosszas kutatómunkálatok előzték meg.