Fischer Ádám és Paul McCartney kapja idén megosztva a Wolf-díjat

Vágólapra másolva!
Fischer Ádám karmester és Paul McCartney, a Beatles együttes legendás tagja is szerepel a Wolf-díj idei kitüntetettjei között a világhírű izraeli elismerést gondozó alapítvány és Reuven Rivlin államfő jeruzsálemi bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A világhírű karmester, Fischer Ádám a világ legnagyobb operaházainak rendszeres vendége. Vezényelt a New York-i Metropolitanben, a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a bécsi és a párizsi operában is. Rendszeresen vezényel Bayreuthban, éveken keresztül ő dirigálta a Ring előadásait, majd a Parsifalt. 2006-ban indította el a Művészetek Palotájában a Bayreuth-szintű Wagner-fesztivált, a Budapesti Wagner-napokat, amelynek művészeti vezetője.

Fischer Ádám és a Beatles-legenda Paul McCartney megosztva, a művészeti kategóriában kapja a százezer dollárral járó díjat.

Az alapítvány emellett hét tudósnak, a kémia, a matematika, a fizika és az agrártudományok terén ítélte oda az elismeréseket.

Orvosi kategóriában ezúttal nem ítélték oda a díjat.

Az elismeréseket május végén adják át az izraeli parlamentben.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amely évente rotálódik az építészet, a zene, a festészet és a szobrászat között, 1981 óta ítélik oda.
Számos, Wolf-díjjal kitüntetett tudós később a Nobel-díjat is megkapta, azokon a tudományos területeken - agrártudományok és matematika - pedig, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.