Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rangos elismerést kapott Eötvös Péter

Eötvös Péter
Vágólapra másolva!
A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelével, a Goethe-éremmel tüntették ki Eötvös Péter zeneszerzőt és karmestert. A kulturális elismerést Johann Wolfgang von Goethe német költő születésnapján, kedden Weimarban adták át a díjazottaknak. A jelenleg a Luzerni Fesztiválon dolgozó Eötvös Péter nevében lánya vette át az elismerést.
Vágólapra másolva!

A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelével, a Goethe-éremmel tüntették ki Eötvös Péter zeneszerzőt és karmestert. A díjat rajta kívül a Mapa Teatro kolumbiai alkotócsoport két tagjának és Claudia Andujar svájci-brazil fotográfusnak, emberi jogi aktivistának ítélték oda. A jelenleg

a Luzerni Fesztiválon dolgozó Eötvös Péter nevében lánya, Ann-Yi Bingöl vette át az elismerést.

„A díjazottak mindannyian az emberi együttélés és az emberi empátia lényeges elemét látják a művészi kifejezőképességben. Kulturális megértés, párbeszédkészség nélkül világunk egyre kevésbé lenne megérthető” – mondta méltatásában Klaus-Dieter Lehmann, a Goethe Intézet elnöke. Christina von Braun, a német kulturális intézet alelnöke és az érembizottság elnöke azt mondta, hogy „a díjazottak bátorságot tanúsítottak polgárháborúk és elüldözés közepette,

Eötvös Péter új nagyzenekari művét szeptember 1-jén mutatják be Forrás: Müpa

A zsűri indoklása szerint az 1944-ben Erdélyben született Eötvös Péter

Az 1954-ben alapított Goethe-érem 1975 óta a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele, minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, aki teljesítményével jelentősen hozzájárul a nemzetközi kulturális dialógushoz.

Az éremnek már több magyar díjazottja van.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közlése szerint a magyar zeneszerző Luzernben a jelenleg zajló nyári fesztiválon Stockhausen INORI című nagyszabású művét vezényli, a Luzerni Fesztiválakadémia Zenekara pedig szeptember 1-jén, Matthias Pintscher vezényletével mutatja be Eötvös új nagyzenekari művét Reading Malevich címmel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről