Ismét fesztivállal készülnek a bábszínházi világnapra

Budapest Bábszínház, 2016.09.02.
Budapest, Andrássy út 69, 1062
színtársulat, előadás, kultúra, báb, gyermek, gyerek,
Budapest Bábszínház, 2016.09.02.
Vágólapra másolva!
BÁBU Fesztivált rendez keddtől péntekig a Budapest Bábszínház, amely a március 21-ei, szerdai bábszínházi világnapra is rendhagyó programokkal készül.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bábszínház BÁBU Fesztiválján ezúttal a legfiatalabb bábos generáció alkotóival ismerkedhet meg a közönség, a színházi szakembereket pedig színházi nevelési szakmai nap várja. Az idei évadban két frissen végzett bábrendező, Szilágyi Bálint (Bambi) és Szenteczki Zita (Mit keresett Jakab az ágy alatt?) mutatkozik be a Budapest Bábszínházban. A IX. BÁBU Fesztivál tematikája is ehhez kapcsolódik: idén olyan, gyerekeknek és felnőtteknek készült egy-kétszemélyes kamaraprodukciókat láthat a közönség, amelyek alkotói alig egy éve vannak a pályán.

A fesztivál célja indulása óta változatlan, vagyis bemutatni a kő- és a független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait a fővárosban. Ez 2015 óta tematikus válogatással valósul meg, 2016 óta pedig kiegésíztették a színházi nevelési szakmai nappal.

A Budapest Bábszínház neonreklámja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az idei fesztiválra az Izeg-mozog!, Markó-Valentyik Anna babaszínházi produkciója és az óvodásoknak ajánlott Pulcinella és a varázskút Főglein Fruzsina és Kovács Domokos előadásában a győri Vaskakas Bábszínházból érkezik. Szintén az óvodásoknak szól a Fabók Mariann készítette Vitéz László és Vas Juliska. Két történettel várják az alsó tagozatosokat: az A háromemeletes mesekönyv-et a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagja, Tóth Mátyás játssza, a miskolci Csodamalom Bábszínház és a DirAct Art koprodukciójában készült Kamrapocok-ban pedig Fritz Attila látható.

A fesztivál programjában két felnőttprodukció is megtalálható: egy táncos-bábos előadás H.A.N. Kovács Domokostól, Nagy Petra pedig Esterházy Péter Csokonai Lili néven írt regényét, a Tizenhét hattyúk-at viszi színre Bársonytafota címmel. A Budapest Bábszínház

színházpedagógiai műhelyként is működik,

Mozgató elnevezésű programjába jelenleg az előadásokhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozások, pedagógusoknak szóló, a honlapról letölthető segédanyagok, valamint gyerekbábszakkör tartozik. A programot Végvári Viktória színházpedagógus vezeti. A fesztivál nyitányaként kedden Lássuk a nézőt! címmel tovább folytatják a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezését, alkalmat adva a szakemberek tapasztalatcseréjére is.

A programban szerepel vitaszínház és kerekasztal-beszélgetés, amelynek meghívott szakértői között gyerekpszichológus, színházelméleti és drámapedagógiai szakember, illetve színikritikus is lesz.
A határon inneni és túli magyar nyelvű bábszínházak

ezúttal is megünneplik a március 21-i bábszínházi világnapot,

amelyet a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartanak meg. Az idén ötödik alkalommal a magyar bábosok is kapcsolódnak ehhez a kezdeményezéshez olyan szokatlan helyszíneken zajló, váratlan eseményekkel, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet képviselőire, a műfaj sokoldalúságára.

Ennek keretében a hagyományokhoz híven a Budapest Bábszínház művészei különleges produkciókra készülnek: a Nemadomfel kávézóban például árnyjáték lesz, a színház Facebook-oldalán pedig élőben követhetik az érdeklődők a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című előadás próbáját.