Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Auschwitzba látogat az antiszemitizmussal vádolt német rapperduó

music religion Judaism Horizontal
Picture taken on April 12, 2018 in Berlin shows German rappers Kollegah (L) and Farid Bang posing with their Echo trophies they were given in the 2018 Hip-Hop/Urban category. The organisers of Germany's Echo Music Awards said on April 25, 2018 they would scrap their main annual prize due to a row over winners this year, the Kollegah / Farid Bang rap duo who have been slammed for anti-Semitic lyrics. / AFP PHOTO / dpa / Jens Kalaene / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Auschwitzba látogat az antiszemitizmus gyanújába keveredett német rapperduó, Kollegah és Farid Bang, akiknek botránya a legrangosabb német zenei díj, az Echo megszűnéséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

A Bild című lap értesülése szerint a zenészeket

a Nemzetközi Auschwitz-bizottság hívta meg az egykori haláltáborba "emberségből való továbbképzésre",

és a duó elfogadta a meghívást.

A bizottság június 3-ikát javasolta a látogatás időpontjának, mivel ezen a napon sok német és lengyel fiatal segíti a helyszínen az emlékhely karbantartását, és a zenészek jelenléte így üzenetértékű lenne rajongóik számára is.

Kollegah és Farid Bang az Echo-díjukkal Forrás: AFP/Jens Kalaene

A rapperduó Jung, Brutal, Gutaussehend 3 című albuma annak ellenére elnyerte a német zeneipari szövetség díját az egyik kategóriában, hogy a dalszöveg egyes sorai tiszteletlenül emlegetik a haláltáborok foglyait. Az énekesek azt állítják, hogy nem politikai véleményt nyilvánítottak, hanem csak a művészi szabadsággal éltek.

A díj odaítélése hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki, sok zenész visszaadta Echo-díját, a szervezők végül a botrány miatt az elismerés megszüntetése mellett döntöttek.

A rapperduó ellen az ügyészség is vizsgálatot indított szerdán két büntetőfeljelentés nyomán. A hatóság azt vizsgálja, hogy a kifogásolt szövegrészek kimerítik-e az uszítás fogalmát. Az ügyészség nemcsak a botrányt kiváltó CD-t vizsgálja, hanem a zenészek korábbi számait is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről