Eddig másolatnak tartották, de úgy néz ki, a Mester munkája

Tongerlo Abbey is a Premonstratensian monastery at Tongerlo (A.K.A. Tongerloo) in Westerlo near Antwerp, Belgium.
Copy of Leonardo da Vinci's Last Supper, probably by Andrea di Bartoli Solari
Vágólapra másolva!
Valószínűleg maga Leonardo da Vinci festette Az utolsó vacsora című festményének Belgiumban, a tongerlói apátságban lévő másolatának egy részét.
Vágólapra másolva!

Kris De Brabander, a Belgiumban lévő tongerlói apátság perjele jelentette be, hogy Az utolsó vacsora náluk lévő vásznas másolatán valószínűleg maga Leonardo is dolgozott. Korábban úgy gondolták, hogy kizárólag Leonardo tanítványai, leginkább a milánói Andrea Solari és Giampietrino munkája az eredeti freskó vászonra készült másolata.

Leonardo Az utolsó vacsorá-jának vászonra készült másolata Tongerlóban Forrás: Wkipedia

A legújabb kutatások részeredményei alapján viszont joggal sejthetik, hogy a mester is besegített a reprodukcióba. A szakértők arra alapozzák véleményüket, hogy nincsenek skiccek a festménynek azon a részén, ahol Krisztus és János apostol látható. Ebből következtettek arra, hogy Leonardo maga készítette azokat a részeket.

A perjel egyébként azt mondta, hogy egyelőre nincs cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Az utolsó vacsora tongerlói másolata részben Leonardo saját munkája,

ehhez még a festmény műszeres, főleg infravörös vizsgálata szükséges.

A tongerlói apátság Belgiumban Forrás: Schutterstock

A további, tudományos vizsgálatokhoz valószínűleg adománygyűjtésre lesz szükség, és ki kell kérni a brüsszeli Királyi Művészettörténeti Intézet engedélyét is. Azt is elárulta, hogy a felfedezés egy holland egyetemi oktató, az Egyesült Államokban művészettörténetet tanító Jean-Pierre Isbouts

kutatómunkájának gyümölcse.

Az 1494 és 1498 között keletkezett mű falra festett eredetije a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumát díszíti. A 15. század utolsó éveiben több másolat is készült a műről, a Tongerlóban lévő verzió a kicsiny, évente mindössze 2000 látogatót vonzó apátsági múzeum ékessége. A másolatot 1545-ben vásárolhatta egy tongerlói apát Normandiában, ahol korábban Georges d'Amboise bíboros, XII. Lajos minisztere díszítette vele a kastélyát.