Nem volt belga állampolgár, most mégis őt gyászolja a fél ország

Johnny Hallyday zene zenész
HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 10: Singer Johnny Hallyday arrives at AFI FEST 2016 Presented by Audi - Opening Night - Premiere of 20th Century Fox's 'Rules Don't Apply' at TCL Chinese Theatre on November 10, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)
Vágólapra másolva!
Bár végül nem lehetett belga állampolgár, most egész Brüsszel miatta gyászol. A szerda hajnalban meghalt Johnny Hallyday emlékére a metrókban az ő legnagyobb slágerei szólnak. Az ország vezetősége, politikusok is megemlékeztek a „francia Elvisről”.
Vágólapra másolva!

Johnny Hallyday, a francia Elvis szerda hajnalban halt meg, és tiszteletére az ő slágereit játsszák egész nap a brüsszeli metrókban. A belga főváros tömegközlekedési vállalata, az STIB reggel azt írta a Twitteren, hogy „Johnny Hallyday emlékére ma az elhunyt legnagyobb slágereit fogjuk játszani a metróban”.

Számos francia nyelvű belga rádió- és tévécsatorna különleges adással készül az énekes halála miatt. Az RTBF belga közszolgálati televízió műsorában Rudy Léonet újságíró azt mondta, hogy

a belga apától született Johnny Hallyday ikonná vált

a francia kultúrában, nem pusztán egy énekes volt.

Johnny Hallydayt francia Elvisként is emlegették Forrás: FilmMagic/2016 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

Charles Michel belga kormányfő szerda reggel hatalmas művésznek nevezte az énekest, akinek a nemzedékeken átívelő munkásságára mindig emlékezni fognak. „Életünk egy része távozik Johnny Hallydayjel” - ezt már Didier Reynders belga külügyminiszter mondta.

Hallyday, eredeti nevén Jean-Philippe Smet 74 éves volt, egy ideje rákbetegséggel küzdött. Pályafutása az 1960-as években kezdődött, és

a francia szórakoztatóipar egyik legnagyobbjaként tartották számon.

Belga apja miatt, egyértelműen érzelmi okokból egy időben próbálta megszerezni a belga állampolgárságot, de aztán felhagyott az erőfeszítésekkel. A 2016. március 22-i brüsszeli terrortámadás után más külföldi előadóktól eltérően Hallyday a biztonsági aggodalmak ellenére sem volt hajlandó törölni két belgiumi koncertjét.