Óriási falfestményt kapott az Almássy tér

Cirkusz
falfestmény
graffiti
tűzfal
A 250 éves újkori cirkuszművészetnek emléket állító tűzfal a budapesti Almássy téren az átadás napján, 2017. november 23-án.
Vágólapra másolva!
2018-ban lesz 250 éves az európai cirkuszművészet, ezért a budapesti Almássy tér egyik tűzfalára festettek csütörtökön. Az alkotás a bizalomra és az egymásra figyelésre is szeretné felhívni a figyelmet. Jövőre az évforduló miatt több erzsébetvárosi iskolás és óvodás mehet majd a cirkuszba. 
Vágólapra másolva!

A 250 éves európai cirkuszművészet előtt tiszteleg az a több mint 600 négyzetméteres falfestmény, amelyet a budapesti Almássy tér egyik tűzfalára festettek fel csütörtökön. Nem ez az első alkalom, hogy elhanyagolt falfelületeket felújítanak, TűzfalRehab nevű program keretén belül

2013 óta eddig 21 ilyen felületet festettek ki Erzsébetvárosban.

Ezek közül idén hármat adtak át a mostani, a cirkuszművészetnek emléket állító falfestménnyel együtt, ami a kerület, a Fővárosi Nagycirkusz és a Színes Város tűzfalfestéssel foglalkozó csoport összefogásának köszönhetően készült.

A festmény a bizalmat is jelképezi. Forrás: Mónus Márton

Az Almássy téri falfestményt Szlávik Ágnes, a cirkusz grafikusának tervei alapján Erdélyi Emese, Menyhárt Norbert, Szigeti Árpád és Karácsonyi László készítették 420 liter festék felhasználásával kevesebb mint két hét alatt. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője azt mondta az átadáson, hogy a jövőre 250 éves az európai cirkuszművészet

egész éven át tartó sorozattal ünnepelik.

Ennek nyitórendezvénye a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál lesz, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont január 8. és 14. között.

Fekete Péter köszöntője a cirkuszművészetnek emléket állító tűzfal átadásán Forrás: MTI/Mónus Márton

A festmény mondanivalója megegyezik a fesztivál üzenetével: a képen látható, betűket formázó sárga, fekete és fehér kezek arra utalnak, hogy a cirkuszművészet a bőrszíntől, származástól független, és a bizalmon, az egymásra figyelésen alapul.

- mondta az igazgató. A jubileumhoz kapcsolódva jövőre egy nagyszabású nemzetközi kiállítást is rendeznek a fővárosi kőcirkusz épülete előtt, ahol

250 tablón emlékeznek meg Európa cirkusztörténetéről.

Az első tablón Philip Astley lesz, aki lovas számaival a modern cirkuszművészet megalapítójának számít.

Philip Astley

Philip Astley Londonban, 1768-ban mutatta be először egyedülálló lovasprodukióját, amelyben egyik lábával a nyeregbe, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát, miközben a kezében lévő karddal különböző kunsztokat mutatott be. Saját maga alapította amfiteátruma hasonlított a mai cirkuszokéhoz, ahol folyamatosan léptek fel más lovasakrobaták, kötéltáncosok, bohócok is. Astley 1782-ben Párizsban is alapított amfiteátrumot, majd 18 másik állandó cirkuszt Európa-szerte.
Philip Astley alakját a cirkuszfesztiválon Richter Flórián lovasprodukciója idézi meg.

2018-ban a cirkusz körülbelül 3000 erzsébetvárosi óvodást és iskolást lát majd vendégül előadásain.