Cserépről cserépre ellenőrzik a firenzei székesegyházat

Cathedral Santa Maria del Fiore Duomo CITY  15th  RENAISSANCE CHRISTIAN RELIGION Firenze Dóm Olaszország
Cathedral Santa Maria del Fiore, Florence, Italy , also known as the Duomo, begun in 1296 by Arnolfo di CAMBIO, dome by Filippo BRUNELLESCHI, 1377-1446, completed in 1436, Bell Tower designed by GIOTTO, 1267-1337
Vágólapra másolva!
Egy ipari alpinista csoport segítségével cserépről cserépre ellenőrzik a firenzei Santa Maria del Fiore székesegyház, azaz a firenzei dóm kupolájának állapotát. Az óvintézkedés nem hiábavaló, többek között a turisták biztonsága érdekében szükséges.
Vágólapra másolva!

Egy daru segítségével évente kétszer ellenőrizteti a firenzei dóm kupolájának 40 ezer négyzetméteres felületét a XIII. században alapított Opera del Duomo szervezet. A társulás az épületegyüttessel kapcsolatos állagmegóvási és felújítási munkálatért felelős, és most

először kértek fel egy kupolavizsgálatokra szakosodott ipari alpinista céget.

Luca Bagnoli, az Opera del Duomo elnöke azt mondta, „ezzel a látványos módszerrel cserepenként ellenőrizhető a kupola borítása és az állaga”. A szervezet rendelt a dóm előtti térre egy hatalmas darut is. Ezzel a harangtorony tetején elhelyezett, egy ereklyetartót és egy keresztet tartó, 14 méter magas ciprustörzset fogják ellenőrizni.

A firenzei dóm, olaszul a Santa Maria del Fiore Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az óvintézkedés

egyáltalán nem felesleges.

Egy hónapja például egy spanyol turista meghalt, amikor a szintén firenzei Szent Kereszt-bazilikában az egyik oszlop tetejéről lezuhant egy meglazult oszlopfő. A Szent Kereszt-bazilika építése 1294-ben kezdődött és 1385-ben fejeződött be. A világ egyik legnagyobb ferences temploma, ott található Michelangelo, Galilei és Machiavelli sírja is.