7,5 milliárd forintot ért valakinek ez a Chagall

Vágólapra másolva!
Rekordáron, 28,5 millió dollárért (7,5 milliárd forint) kelt el Marc Chagall francia festő Les Amoureux című alkotása egy New York-i árverésen kedden.
Vágólapra másolva!

Az egyik Chagall-képre nagyjából 10 percig licitált három műgyűjtó a Sotheby's akciósház keddi árverésén, New Yorkban. Három vevőjelölt licitált egymásra, végül az maradt, aki

bemondta a 28,5 millió dollárt.

Ez nagyjából 7,5 milliárd forintnak felel meg, ami egyébként messze meghaladta az előzetesen becsült 12-18 millió dollárt.

Chagall-festményért eddig a legtöbbet 1990-ben fizették árverésen, akkor az Anniversaire című képe 14,9 millió dollárért kelt el. A kedden eladott Les Amoureux című olajfestmény a művészt és múzsáját, Bella Rosenfeldet ábrázolja szerelmespárként. A kép Chagall életének egy

különlegesen boldog időszakából származik.

A képet 1928-ban vették meg, és az elmúlt 90 évben végig ugyanebben a magángyűjteményben volt. A kedd esti, impresszionistáknak és a modern művészetnek szentelt aukción Monet Les Glacon, Bennecourt című képe 23,3 millió dollárt hozott, amely nagyjából megfelel az előzetesen várt 18-25 milliós leütési árnak. Legtöbbet tavaly fizettek Monet-mű árverésén: a Meule című alkotás 81,4 millió dollárért kelt el.