Operaház: Ne dőljenek be a zavarkeltésnek

2017.10.19. 17:59

A Magyar Állami Operaház sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy három szakszervezet vezetője újra rémisztgeti az operarajongókat. Legutóbb augusztus elsején „hirdettek sztrájkot", eredménytelenül - írta közleményében az Operaház.

A közleményben az áll, hogy az azóta elmúlt hónapok is zavartalan munkával teltek, és

komoly eredményekkel ékesek".

Azt írják, hogy a szakszervezeti riogatással szemben („fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a Kollektív Szerződés hiánya") az Operaház dolgozói a munkateher csökkenését érzékelhették (korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel és külföldi turnék vannak), illetményük pedig átlagosan több tízezer Ft-tal meghaladta a tavaly ilyenkorit.

a Magyar Állami OperaházFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Az Opera ezen kívül – bár tartós a munkateher csökkenése, mégis – tartotta magát önkéntes vállalásához, nem indított csoportos létszámleépítést."

Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy most

se dőljenek be a zavarkeltésnek,

és ne engedjék, hogy a Reformáció500 eseménysorozat legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották c. nagyoperájának bemutatója besározódjék.

"Rengeteg közös munkánk van benne, felfokozott várakozás övezi. Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg – hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol –, és rámutatunk arra, hogy a főigazgatói pályázat szóbeli meghallgatásának napjára időzített fenyegetés az egész mögött álló, az Opera állományába nem tartozó

vasúti szakember kreálmánya,

akinek legutóbbi akciójára a többezres dolgozói létszámú MÁV-nál kereken 1 dolgozó (a szakszervezeti bizalmi) reagált munkabeszüntetéssel. Hasonlóan 'sikeres' sztrájkot, ellenben emelt fővel véghez vitt Hugenották-premiert kívánunk mindenkinek" - írták.