Kraftwerk-koncert lesz jövőre az Arénában

Kraftwerk a Budapest Sportarénában 2004-ben
Vágólapra másolva!
Kilenc év után ismét Kraftwerk-koncert lesz Magyarországon. Az ötven éve létező, düsseldorfi elektronikus zenei csapat 2018. február 21-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
Vágólapra másolva!

A német elektronikus zene úttörő zenakara, a Kraftwerk négy koncertdátumot és helyszínt tett közzé honlapján. 2018. Február 11-én Szentpéterváron, 13-án Moszkvában, 19-én Kaunasban,

21-én pedig Budapesten lép fel a düsseldorfi zenekar.

Az európai turné voltaképp az idén májusban megjelent 3-D Der Katalog című nagyszabású kiadványhoz kapcsolódik. A doboz nyolc lemezén a Kraftwerk különböző helyszíneken játszotta el nyolc stúdióalbuma teljes anyagát.

Nyolc doboz, nyolc helyszín, nyolc stúdióalbum

Az Autobahn (1974), a Radioaktivität (1975), a Trans Europa Express (1977), a Die Mensch-Maschine (1978), a Computerwelt (1981), az Electric Cafe (1986), a The Mix (1991) és a Tour De France Soundtracks (2003) számait különleges helyszíneken rögzítették: a New York-i MoMA-ban, a londoni Tate Modern Turbine Hallban, a tokiói Akaszaka Blitzben, a sydney-i Operaházban, az oslói Norske Operában, az amszterdami Paradisóban, a párizsi Fondation Louis Vuittonban (Paris), valamint a berlini Neue National Galerie-ben.


A felvételeken hallható és látható Ralf Hütter (billentyűk, ének), Fritz Hilpert (digitális ütőhangszerek), Henning Schmitz (billentyűk), valamint két videómérnök, Falk Grieffenhagen és Stefan Pfaffe.

A zenekar 1970-ben alakult, majd 1974-ben az Autobahn című lemezzel megjött az áttörés is. A csapathoz olyan hatalmas slágerek fűződnek, mint a Tour de France, a Das Modell, a Neonlicht, a Taschenrechner, a Nummern vagy a Der Telefon Anruf.

Kraftwerk a Budapest Sportarénában 2004-ben Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Karl Bartos, a zenekar dobosa korábban azt mondta az MTI-nek első magyarországi koncertjükről, hogy „csupa kellemes emlékem van az 1981 augusztusi budapesti Kraftwerk-koncertről, ami valójában nem is egy, hanem két szabadtéri fellépés volt. Közte akadt egy kis időnk, így hát

Az egész olyan volt, mint valami nyári vakáció. Az interneten egyébként találni fotókat a budapesti koncertről.”

A Kraftwerk az 1981-esen kívül még három alkalommal játszott Magyarországon. 1991-ben a Budapest Sportcsarnokban, 2004-ben a Papp László Budapest Sportarénában, 2009-ben pedig a Balaton Soundon. Bartos szólóban 2006-ban a soproni VOLT Fesztiválon és 2011-es Balaton Soundon is fellépett.