Hatalmas koncerttel ünnepelik a magyar zenészek Jimi Hendrixet

jimi hendrix
1967-01-01 HILVERSUM - Portrait of guitar legend Jimi Hendrix. ANP COPYRIGHT KIPPA
Vágólapra másolva!
Novemberben lenne 75 éves minden idők talán legnagyobb gitárosa, Jimi Hendrix, akinek emlékére október 29-én a Halper-Hendrix Experiment egy halom vendégelőadóval ad koncertet a fővárosi MOM Sportban.
Vágólapra másolva!

Jimi Hendrixnek, minden idők talán legnagyobb gitárosanak 75. születésnapját a magyar zenészek egy emlékkoncerttel ünneplik meg október 29-én a MOM Sportban. A Halper-Hendrix Experiment zenekar gitáros vezetője, Halper László a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy

A színpadra lép

A Halper-Hendrix Experiment (Kosztyu László basszusgitáron, Hajas László dobon Kollman Gábor és Csejtey Ákos szaxofonozik, Fekete István trombitál) mellett színpadra lép még a koncerten: Ric Toldon amerikai énekes-ütőhangszeres, Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Babos Gyula és Tátrai Tibor (gitár), Török Ádám (fuvola, ének), Kőszegi Imre és Solti János (dob).


A banda egyébként 2007 óta játssza Hendrix számait jazzes megközelítésben, különböző formációval. Korábban több kerek évforduló alkalmával is előadták műsorukat. Halper László elmondta, a Band of Gipsys Reincarnation elnevezésű csapattal, amelyben Fekete István és Kőszegi Imre is játszott, 2010-ben 40 Years After címmel egy teljes lemezanyagot szenteltek Hendrix munkásságának a jazz és a tradicionális cigányzene beemelésével.

Jimi Hendrix 1967-ben a Hilversum studóban. Forrás: ANP/AFP/Kippa

Halper László azt is mondta: „Jimi Hendrix életéből 3,5 évet tekinthetünk legendának, hiszen Amerikában sikertelen volt, 1966-ban átvitték Angliába, ahol befutott, ám 1970-ben, 27 éves korában véget is ért az élete. Öt évvel ezelőtt a Müpában tartott koncerten

tavaly ugyanott, kapcsolódva 50. születésnapomhoz is, Randy Brecker trombitás lépett fel vendégként a csapatommal.”

Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy Hendrixet nem lehet utánozni, de még csak hasonlóan játszani sem. Szerinte Hendrix olyan szinten állt szimbiózisban a hangszerével, hogy olyat azóta sem látott. Azt is mondta, hogy „az ő zenéjét most más személyiségek fogják eljátszani,

Arra érdemes számítani, hogy azt fogjuk megmutatni, miként lett beoltva egy zseni által az a kultúra, amit mi Magyarországon képviselünk.”

Török Ádám, a Mini együttes alapítója pedig elmondta, hogy 1967 januárjában a Luxemburgi Rádióban hallotta a Hey Joe-t Hendrixtől, aztán 1968-ban a Dogs együttessel már játszottak számokat a gitárostól. A zenész külön a MOM Sport-fellépésre írt egy magyar szöveget a Hey Joe-ra.