Legyen, mondjuk, Omega! – mondta 55 éve a portás

Az 55 éves Omega együttes sajtótájékoztatója
Benkő Lászlónál a mikrofon
Vágólapra másolva!
Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel, december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában pedig koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A legendás csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat, és beszélt a jelenről.
Vágólapra másolva!

– mondta a portás a pult mögül. Így 1962. szeptember 23-án az egykori Várklub bejáratánál ő lett a névadója az aznap először közönség elé lépő, addig még nevesincs együttesnek. A zenészek meg bólogattak, paroláztak vele, hogy nem is rossz ötlet. A derék recepciós aligha sejthette, minden idők egyik legsikeresebb honi zenekarát keresztelte el éppen" - szerepelt a meghívóban, amellyel az Omega invitálta a sajtót 55. születésnapjuk megünneplésére.

Az együttes tagjai ugyanis

napra pontosan 55 évvel később visszatértek

„névadóünnepségük", vagyis az első koncertjük helyszínére, hogy megidézzék a kezdeteket.

Benkő Lászlónál a mikrofon Forrás: Koncz Márton

"Itt játszott és próbált egy zenekar, amely 1962. szeptember 23-án véletlenül lett Omega. Jöttek-mentek az emberek,

- mondta Benkő László billentyűs a sajtótájékoztatón, ahol jelen volt az Omega együttes mai felállásából Kóbor János énekes, Molnár György gitáros és Debreczeni Ferenc dobos, valamint a zenekar mellett hosszú ideje dolgozó zenészek, Szekeres Tamás gitáros és Szöllőssy Katalin basszusgitáros, Trunkos András menedzser, szövegíró, illetve az ős-Omegából Kovacsics András gitáros és Varsányi István basszusgitáros is.

Benkő László élőszóban is felidézte egykori névadásuk pontos körülményeit: elmondta, hogy a Várklubban, a Műszaki Egyetem kollégiumában már játszottak egy ideje név nélkül, amikor egy alkalommal azt látták kiírva egy csomagolópapírra, hogy ma este az Omega játszik.

"Döbbenten néztünk egymásra, megkérdeztük a portást, hogy ki vagyunk rúgva? Mire ő azt mondta,

mi vagyunk az Omega, így neveztek el minket."

Az együttesben az első öt évben játszó Kovacsics "Öcsi" arról beszélt, hogy ha 1962 előtt Kóbor "Mecky", Varsányi "Gergő" és ő nem szivárog be a zenekarba, akkor az Omega nem alakult volna meg. Molnár György "Elefánt" hozzáfűzte, hogy Öcsi varrta az Omega fellépőruháit, Gergő pedig az első erősítőket, hangfalakat építette.

Az 55 éves Omega sajtótájékoztatóján a jelenlegi felállás és az ős-Omega zenészei közül is sokan jelen voltak Forrás: Koncz Márton

"A fiatalok a Szabad Európa Rádióban a Top 20 című műsort hallgatták, a rendszer nem tudta megakadályozni, hogy az éteren keresztül átjöjjön az üzenet. Mi, zenekarok versenyeztünk, melyikünk tudja gyorsabban műsorára tűzni az akkori híres slágereket. Néha elment a hang a rádióban, de ezért egy-egy résznél nem tudtuk, mi van, improvizálnunk kellett.

A rádióból levett dalok előadása alapozta meg a rockzene kialakulását a szocialista országokban"

- mondta Benkő László.

Mindezen kívül azt is hozzátette, hogy az Omega az elmúlt 55 évben Európában egyedül Albániában és az egykori Szovjetunióban nem lépett fel - Oroszországban aztán 2013-ban adtak sikeres koncertet.

Az előtérben Kóbor János, a háttérben Benkő László Forrás: Koncz Márton

Kóbor János elmondta, hogy az Omega új albuma, a Volt egyszer egy Vadkelet Németországban jelenik meg, és limitált példányszámban Magyarországon is terjesztik. Vannak rajta új és régebbi dalok, és a térségben az elmúlt évtizedekben működő több fontos zenekar, így a cseh Olimpic, a lengyel SBB és a keletnémet Puhdys előtt is tiszteleg.

"Bár nem teljesen kerek évforduló, az 55 év azért nagy dolog, tudtommal a Rolling Stoneson kívül mi vagyunk egyedül folyamatosan aktívak ilyen hosszú ideje. Eredetileg Testamentum címmel terveztünk egy új produkciót, de aztán inkább úgy döntöttünk,

szóljon az új lemez kicsit arról a korszakról, amit együtt éltünk meg Kelet-Európában az elmúlt rendszerben"

- mondta az énekes.

A Volt egyszer egy Vadkelet-re felkerült az NDK egykori sztárzenekara, a Puhdys Der Grosse Magnet című száma, amelynél közreműködik Dieter Birr énekes, a legendás lengyel SBB Dziwny jest ten swiat című dala Józef Skrzek billentyűs játékával, valamint az egykori Csehszlovákiából a több mint öt évtizede aktív Olimpic Jasná zprává-ja Petr Janda gitáros-énekessel. Az Omega testvérzenekara, a német Scorpions előtt tiszteleg a Still Loving You feldolgozása és a Gyöngyhajú lány angol nyelvű verziója, a White Dove.

Kóbor János az együttes egykori névadásának színhelyén, a Szentlélek téren Forrás: Koncz Márton

A lemezanyagon szerepel az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára tavaly megjelentetett Omega-kislemez két dala, az Ötvenhatos lány és a Radio Luxembourg is, valamint a harminc évvel ezelőtti Babylon angol nyelvű változata, az 1976-os film, a Kenguru egyik zeneszáma, a Never Feel Shame, a korábban már szintén publikált Tomorrow, illetve három vadonatúj szerzemény, az Immigrant, a Good Morning America és a Don't Think About the Fire.

"December 28-án az Arénában azt tervezzük, hogy a lemezen játszó külföldi közreműködők is velünk lesznek" - mondta Kóbor János.

Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara.

A hatvanas évek második felében első kelet-közép-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber (Időrabló) című angol nyelvű lemez 1 millió példányban fogyott. Itthon eddig tizenhét stúdiólemezük mellett több válogatásuk, koncertalbumuk és DVD-jük jelent meg.