Bemutatták Jókai Anna Átvilágítás című önéletírását

Balog Zoltán; JÓKAI Anna
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Jókai Anna Átvilágítás című könyvének bemutatóján Budapesten, a Pesti Vigadóban 2017. szeptember 14-én.
Vágólapra másolva!
Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.
Vágólapra másolva!

"Jókai Anna emberi minősége és a belőle épülő irodalmi minősége időtlen" - mondta Balog Zoltán. A miniszter hozzáfűzte, hogy az Átvilágítás című kötet

Jókai Anna utolsó nagy ajándéka:

megírásakor az a gondolat vezette, hogy mit adhat még, mivel tartozik - nem saját magának, hanem a közösségnek.

Az írónő spirituális realizmusának lényege irgalmasan ítélni meg az életet, a sajátját és másokét is - fűzte hozzá Balog Zoltán.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Jókai Anna Átvilágítás című könyvének bemutatóján Budapesten, a Pesti Vigadóban 2017. szeptember 14-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jókai Anna teljesítménye példaadó:

ma még sejteni sem lehet, utolsó könyvének milyen nagy jelentősége lesz a magyar irodalomtörténetben

- mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében. "Pilinszky János szerint a művésznek kötelessége magából minden tehetséget kiadva olyan üresen elmennie a világból, ahogyan megszületett. Jókai Anna így ment el" - tette hozzá.

Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője megrázó és megdöbbentő olvasmánynak nevezte Jókai Anna utolsó könyvét, amelyben

nem csupán saját életét, hanem a korát is át akarta világítani,

"megmutatni, mit ért az élet, mire volt képes az egyes ember a korszak sok veszélyével, tragédiájával, bűnével és erőtlenségével harcolva".

Jókai Anna az általa képviselt krisztusi értékrenddel igyekezett szinkronba hozni életét és életművét - hangsúlyozta Mezey Katalin: a rendkívüli tömörséggel és az események összefüggéseinek tiszta felmutatásával megírt Átvilágítás-ban fájó és hiteles módon beszéli el a saját maga által elkövetett tévedéseket, bűnöket és hibákat is.

A nemzet művésze címmel is kitüntetett, Kossuth Nagydíjas író, a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja életének 85. évében, június 5-én halt meg.

Az utolsó művét bemutató eseményen Ráckevei Anna és Újhelyi Kinga színművészek olvastak fel részleteket a könyvből.