452 ezren buliztak a Szigeten

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
Augusztus 9-től 15-ig tartott a partizás a Szigeten.
Vágólapra másolva!
Százhárom országból érkeztek a látogatók, köztük hollywoodi filmsztárok sora, a 2017-es Sziget fesztiválra. Egy 11 hónapos hongkongi csecsemő is itt szórakozott szüleivel, köszöntötték minden idők nyolcmilliomodik Sziget-látogatóját, és két napon is ki kellett tenni a "megtelt" táblát. A 25. Szigeten 452 ezer látogató fesztiválozott együtt békében, boldogságban, szeretetben.
Vágólapra másolva!
Augusztus 9-től 15-ig tartott a partizás a Szigeten. Forrás: photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor/Photo: [ Sandor Csudai ]

"Vízválasztó volt a 25. fesztivál a Sziget életében – mondta Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője, aki Gerendai Károly alapítótól vette át a stafétabotot, így most az ő vezetésével készül a Sziget a történetének következő 25 évére. - Lezárult egy korszak, amelyben felépítettünk egy egyedi, trendi, multikulturális fesztivált, ami speciális feelingjével, kulturális sokszínűségével, egyedi programjaival, a szolgáltatásainak minőségével és nem utolsósorban látványos megjelenésével tűnt ki a nemzetközi paletta többi fesztiváljai körül.

Mára a Sziget olyan példaértékű fesztivál lett, aminek a receptjét sokan átvették,

emiatt nekünk is változnunk kell, hogy ne egyek legyünk a sok hasonló közt".

A cégvezető ennek szellemében hozzáfűzte, hogy jövőre már komoly jelei lesznek a megújulásnak.

Bár a huszonötödik, jubileumi Sziget kevesebb látogatót vonzott mint a tavalyi, amikor kimagasló rekord született a látogatottságban, de így is

két napon volt teltház, és több mint 450 ezer szigetelő

fordult meg a fesztivál rendezvényein. Kádár Tamás szerint ez a visszaesés abból is adódik, hogy ma már többen "klónozzák" a Szigetet, ami elszippant vendégeket, "bár kétségtelen, hogy a line-up terén sem volt idén nagy szerencsénk" – tette hozzá a cégvezető, aki szerint ez a most összegyűlt nagyságrendű vendégsereg egy nagyon kellemes, "élhető" fesztivált eredményezett.

Százhárom országból érkeztek látogatók

- ez a szám magasabb a tavalyinál. Legtöbben Hollandiából zarándokoltak Budapestre, őket az angol, francia, német és olasz fesztiválozók követik a listán. De nemcsak Európából, hanem a világ távolabbi pontjairól is érkeztek látogatók:

egy hongkongi házaspár például 11 hónapos csecsemőjét is elhozta,

hogy már ilyen fiatalon megérezze "az igazi Sziget-feelinget".

Pink koncertje elképesztő sikert aratott. Fotó: Rockstar Photographers

Az is említésre méltó, hogy egyre több hollywoodi sztárt lehetett felfedezni a közönség soraiban: a mínusz egyedik napon, P!nk koncertjén ott sorakozott a nézőseregben

Ashton Kutcher, Mila Kunis, Justin Theroux és Luke Evans is,

akiknek aztán annyira megtetszett a Sziget hangulata, hogy több napon is kilátogattak. Ashton Kutcherék jelen voltak Wiz Khalifa és a The Chainsmokers koncertjén is, mi több, egy kis előbulit is tartottak a fesztiválon, hiszen Mila Kunis születésnapja is erre az időszakra esett. A sztárpár nemcsak végignézte- és hallgatta a koncerteket, hanem aztán fel is keresték a zenészeket az öltözőikben.

Több fellépő is kizárólag csak a Szigeten adott koncertje miatt szelte át az óceánt. Így például Iggy Azalea, aki a fellépését szinte az utolsó pillanatban lemondó Rita Ora helyett ugrott be, a The Chainsmokers, illetve Macklemore is. Utóbbi világsztár a tervezettnél hosszabb időt töltött Magyarországon: vesekő gyanújával került be a Honvéd kórházba koncertje után.

Az idei Sziget históriájához tartozik, hogy

komoly barátságok is kötődtek

a Nagyszínpad backstage-ében. Billy Talent és P!nk, akik korábban még sosem találkoztak, egymás után léptek fel a Szigeten, és a fesztivál köztudottan barátságos légköre összehozta a két fellépőt. Nagy közös szelfizés és több Instagram-poszt született abból is, hogy Tom Odell és Jamie Cullum szintén egymást követték a színpadon.

Tom Odell koncertjén tombol a tömeg. Fotó: Rockstar Photographers

Akinek sietősen kellett távoznia, az nem azért tett így, mert ne élvezte volna a Sziget atmoszféráját: a Galantis duója úgy került a programba, hogy ők vállalták el a Clean Bandit visszalépése után maradt űr kitöltését, de korábban már egy hajnali bulira is leszerződtek Németországban. Így viharos gyorsasággal, magánrepülővel indultak az újabb koncerthelyszínre.

Idén érkezett meg a Szigetre a 8 milliomodik látogató is. Az Erdélyből érkező egyetemista lány nagyon megdöbbent, amikor a kasszánál Gerendai Károly alapító szólította meg, és átadott neki egy idei bérletet valamint egy örökbérletről szóló oklevelet.

A nyolcmilliomodik látogató átveszi a bérletét és oklevelét Gerendai Károlytól. Fotó: Rockstar Photographers

Hatalmas sikert aratott az Art Of Freedom egyik projektje, amely kívülről egy egyszerű toi-toi vécének, egy nagyobb wc-blokk egyikének tűnt, az ajtaja azonban egy kisebb bulit rejtegetett.

A szervezők közleménye szerint jól vizsgázott a Sziget biztonsági rendszere is. A tavaly bevezetett check-in iránt nemzetközi érdeklődés is mutatkozott. A Szigeten vendégeskedő külföldi fesztiválszervezők közül többen is érdeklődtek a szisztéma iránt, mondván, hogy az sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint a sajátjuk. A Sziget biztonsági szolgálatának vezetője is pozitív hírekről számolt be: elmondása szerint a statisztikájuk mintegy 30-40 %-kal jobb a tavalyinál.

A 25. Sziget tehát a házigazdák meglátása szerint békében és nyugalomban, kirívó esetek nélkül telt. A fesztivál most egy időre bezárja ugyan kapuit, de jövőre újabb negyedszázados fejezet nyílik a történetében.