Meghalt a nagy francia színész, a magyar kultúra rajongója

Claude Rich
Locarno, 2017. július 21. 2003. augusztus 12-én az 56. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon készített kép Claude Rich francia színészről, aki 2017. július 21-én, 88 éves korában rákban elhunyt. (MTI/EPA/Martial Trezzini)
Vágólapra másolva!
Meghalt Claude Rich, az egyik legjobb és legnépszerűbb francia színész. Hosszú ideje beteg volt, utolsó filmjét két évvel ezelőtt forgatta, színpadon utoljára öt éve játszott. 88 éves volt.
Vágólapra másolva!

Claude Rich Strasbourgban született, 1929-ben. Többször elmondta: egyrészt csodálatos gyerekkora volt, anyját és testvéreit imádta, de iszonyatos traumát jelentett számára, hogy látta mérnök édesapját meghalni. A 10 éves Claude szeme láttára fulladt meg az apa, súlyos tüdúgyulladása volt. A család később Párizsba költözött, anyja pedig papnak szánta. Ő maga is sokat gondolt erre, végül inkább színésznek tanult. Ha nem is egy évfolyamon, de egy időben járt a színművészeti főiskolára Belmondoval, Jean-Pierre Marielle-lel és a rendező Mocky-val. Mindhárman a barátai voltak.

2003. augusztus 12-én az 56. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon készített kép Claude Rich francia színészről. Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

Az a színész volt, aki színpadon és filmen egyszerre volt sikeres. Első jelentős filmjét René Clair rendezte, de később játszott Alain Resnais, René Clement, Claude Chabrol, Julien Duvivier, Francois Truffaut (A menyasszony gyönyörű volt című remekműben Jeanne Moreau partnere volt, egyébként részben ezen a filmen alapszik Tarantino későbbi klasszikusa, a Kill Bill), Bertrand Tavernier, Bertrand Blier, Ettore Scola filmjeiben.
Főszereplő volt egy legendás francia vígjátékban, a magyar mozikban nem vetített Lövöldöző tatákban. Ez az egyik legnagyobb francia filmsiker, a hatvanas évek elején készült. Teljesen más korban és országban játszódik, de nagyjából egy időben forgatták A tizedes meg a többiekkel.

Ami a magyar filmkultúrában A tizedes..., az a franciában a Lövöldöző taták. Páratlanul szellemes dialógusait generációk idézik.

Első színpadi szerepét a Comédie-Francaise-ben, azaz a francia Nemzetiben játszotta, 1951-ben, Shakespeare, Téli rege, a rendező Julien Bertheau volt. Később is a legnagyobbak rendezték - Claude Régy (ő egyébként három éve Vidnyánszky Attila vendége volt a Nemzeti Színház fesztiválján, a MITEM-en), Franco Zeffirelli, Roger Planchon, Georges Wilson, Jorge Lavelli, Hans Peter Cloos. Egyik legnagyobb színpadi sikere A feketeleves című bulvárvígjáték volt, Claude Brasseur-rel többszázszor játszották, később film is készült belőle.

Ezért az alakításért kapta a francia filmes Oscarnak is nevezett César-díjat.

Claude Rich 1994-ben Magyarországon forgatta hosszabb ideig az Állatkerti történet című filmet (az egyik legsikeresebb francia rendező, Philippe de Broca volt a rendező). A filmet Kende János fényképezte. Claude Rich nagyon megszerette Magyarországot, az itteni színészeket, és érdeklődni kezdett a magyar kultúra iránt. Így talált rá később Márai Sándorra. Elbűvölték regényei, művei, végül A gyertyák csonkig égnek című regényéből ő maga írt drámát. A kétezres évek elején mutatták be Párizsban, Didier Long rendezésében, a főszereplő is természetesen ő volt. Az előadásnak hihetetlen sikere lett.