Rekordáron kelt el Walt Disney első, 1953-ban rajzolt Disneyland-térképe

disneyland los angeles usa adventure amusement anaheim angeles beauty california castle children colorful destination disney enjoyment entertainment los mickey mouse park people roof sleeping strolling themed towers travel walt
36460704 - sleeping beauty castle at disneyland park.
Vágólapra másolva!
Több mint 700 ezer dollárért (193 millió forint) cserélt gazdát Walt Disney első, 1953-ban rajzolt Disneyland-térképe vasárnap, egy Disney-emléktárgyakat felvonultató Los Angeles-i aukción.
Vágólapra másolva!

Az értékes ritkaság a Disneyland-térképek esetében rekordot jelentő,

a Disneyhez kötődő emléktárgyak esetében pedig az aukción elért egyik legmagasabb áron talált új gazdára,

annak ellenére, hogy az előzetesen becsült 900 ezer dollárnál kevesebbért kelt el.

A kaliforniai székhelyű Van Eaton Galleries aukciósház társtulajdonosa, Mike Van Eaton szerint izgalmas licitharc vezetett a 708 ezer dolláros leütési árhoz. Az új tulajdonos kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: Origo

A vidámpark első, több mint 50 éves vázlatát Walt Disney (1901-1966) Herb Ryman nevű kollégájával együtt készítette.

Ez az első teljes térképvázlata a mára világhírűvé vált élményparknak, mely 1955-ben nyílt és amely Mickey egér és Donald kacsa kitalálójának legnagyobb szabású terve volt.

A neves rajzfilmes és producer sok banknak és tévétársaságnak akarta megmutatni az igen nagy költségvetésű projektet, hogy finanszírozót találjon. Disney és Ryman megállás nélkül végigdolgozott egy hétvégét, hogy a vázlatot egy sor New York-i befektető elé tudja tárni.

Forrás: MTI/EPA/Van Eaton Galleries

Végül filmjogok és egy új tévéműsor fejében az ABC tévécsatorna bocsátotta Disney rendelkezésére az anyagiakat. A dollármilliókat jelentő üzlet az amerikai televíziózás történetének egyik legjelentősebbje lett.

A Collecting Disney elnevezésű vasárnapi aukción csaknem 700 tételt vonultattak fel - a tárgyak többsége magángyűjteményből érkezett -, és előzetesen 2-3 millió dollárra becsülték az összbevételt.