Ismét Garázsband Fesztivál a Müpában

Vágólapra másolva!
Csaknem ötven zenekar jelentkezett a Garázsband Fesztiválra, a Müpa rendhagyó tehetségkutatójára. Közülük a zsűri öt együttest választott ki, akik május 26-án felléphetnek a mélygarázs színpadán.
Vágólapra másolva!

A beérkezett pályázatokból az Idegen, a Köpönyegforgatók, a Mongoose Limit, a Shaibo és a Sorbonne Sexual került ki győztesen, ők léphetnek színpadra a Garázsband Fesztiválon. A helyszínen legtöbb közönségszavazatot begyűjtő együttesekre értékes díjak várnak: többek között egy egész nap a Müpa profi hangstúdiójában fotózással egybekötve.

Az idén másodjára jelentkező fesztivál célja lehetőséget és teret adni a feltörekvő fiatal zenekaroknak.

A jelentkező zenekarok tagjainak 16 és 26 év között kellett lenniük,

akiknek pályázatát a Müpa idei évadának fellépőiből összeálló szakmai zsűri - Bocskor Bíborka, Jónás Vera, Hrutka Róbert, Little G Weevil és Jamie Winchester - bírálta el. A kiválasztott zenekarok 40-40 perces önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.

A négytagú Idegen együttes alig egy év alatt szobazenekarból a hazai alternatív színtér egyik új szereplőjévé nőtte ki magát. Az alapvetően rockzenei ritmusokra épülő dalok dzsessz és latin elemekkel vegyülnek, debütáló kislemezük, a Fekete doboz idén februárban jelent meg. A tavaly bemutatkozó Köpönyegforgatók zenéje modern és retro funk-rock elemekkel tálalt popzene, a 2011-ben Kaposváron alakult Mongoose Limit pedig dzsesszes soft rock stílust képvisel. Első albumuk idén februárban egy miniturné kíséretében jelent meg. A Shaibo zenekar egy éve alakult, a csapat dalaira a kifinomult dzsesszes-soulos pop jellemző. A debreceni gyökerű Sorbonne Sexual pedig pszichedéliával vegyített stoner dzsesszt játszik. 2015-ben jelent meg első, Fáma című lemezük, tavalyi ősszel pedig

a 30Y előzenekaraként turnéztak az országban.

Májusban érkezik a második album, a Kifutás, amelynek bemutatója néhány nappal a garázsbandes fellépés után lesz.