Meghalt Chris Cornell

Chris Cornell, gyászhír
LOS ANGELES, CA - JANUARY 20: (EDITORS NOTE: Image has been digitally converted to black and white.) Singer Chris Cornell performs at Prophets of Rage and Friends' Anti Inaugural Ball at the Taragram Ballroom on January 20, 2017 in Los Angeles, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
52 éves korában váratlanul meghalt Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség értesülései szerint Cornell szerda éjjel halt meg Detroitban. A hírt a BB Gun Press nevű, rockzenekarokkal foglalkozó pr-ügynökség vezetője, Brian Bumbery tudatta.

Az AP-nek azt mondta, hogy az énekes éppen turnén volt a Soundgardennel. Halála "hirtelen és váratlan" volt, a feleségét és a családját sokkolta a hír. A halál okát még vizsgálják.

Chris Cornell 2017 januárjában, Los Angelesben Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

Egy meghatározó hang

Az énekes-dalszerző-gitáros Chris Cornell - eredeti nevén Christopher John Boyle - 1964-ben született a Washington állambeli Seattle-ben. A 90-es években kibontakozó grunge mozgalom fontos alakja volt, és három legendás rockzenekarban is zenélt.

Karrierjét az 1984-ben alapított Soundgardennel kezdte,

amely a seattle-i zenei szcéna egyik meghatározó zenekara lett. Összesen hat stúdióalbumot adott ki a zenekarral, az utolsó a 2012-ben megjelent King Animal volt, amelyet 13 év szünet után adott ki az újra összeálló banda.

1990-ben, szintén Seattle-ben elindult mellékprojektje, a Temple of the Dog, amelyben a későbbi Pearl Jam tagjaival zenélt. 2001-ben pedig a Rage Against the Machine tagjaival megalapították az Audioslave nevű supergroupot. A zenekar három albumot adott ki.

Chris Cornell számos projektje mellett szólóban is nagyon aktív volt,

2015-ben jelentette meg Higher Truth című ötödik szólóalbumát.

Karrierjében a filmzenék is fontos szerepet játszottak. Többek között ő volt az első amerikai férfi, aki egy James Bond-film főcímdalát énekelte: ez volt a You Know My Name, amely a Casino Royale-hoz készült. Legújabb, márciusban megjelent dala, a The Promise szintén egy filmhez készült.

Fontos volt számára a jótékonykodás is, a Chris and Vicky Cornell Alapítványon keresztül támogatta a szegény, kiszolgáltatott és erőszak által fenyegetett gyerekeket.

Chris Cornell folyamatosan koncertezett, pénteken az ohiói Rock On The Range fesztiválon lépett volna fel.