Űrhátizsák, hulladékszobrok és krumplimalac-terelés

Múzeumok majálisa sajtótájékoztató MNM Magyar Nemzeti Múzeum
A papírjelmezeket a Jelky András Szakközépiskola tanulói tervezték.
Vágólapra másolva!
Május 20-án és 21-én minden értelemben kizöldül a Múzeumkert: a Múzeumok Majálisát idén a környezettudatosság jegyében, Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok mottóval rendezik meg. Több mint 120 múzeum készül változatos programokkal a hétvégére: a szakmai kerekasztal-beszélgetésektől egészen a papírból készült ruhákig, Farkas Bertalan űrhátizsákjától Kádár János üdülőjéig, a teherautóbelsőtől a fűszernövényekig, lóvasúti plakáttól a gyufásskatulyákból épült házig számtalan érdekesség várja a majálisozókat.
Vágólapra másolva!
A Múzeumok Majálisa sajtótájékoztatója a Nemzeti Múzeumban 2017. május 17-én. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Múzeumok Majálisát beharangozó sajtótájékoztató a Magyar Nemzeti Múzeumban azonnal ízelítőt is adott a programok hangulatából: a Panda Elektroakusztik x Ferth Tímea elektronikus világzenét és vizuális művészetet ötvöző fúzió mutatkozott be, akik a majális színpadának május 20-i programját zárják majd.

Panda Elektroakusztik X Tímea Ferth Fotó: Szabó Gábor - Origo

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a hagyományosan májusban megrendezett „tudásgyarapító piknik" idén is kapcsolódik az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Múzeumi Világnapjához, de annak tematikájától eltértek: miközben a világnap „A múzeumok és az elhallgatott történelem – Kimondható-e a kimondhatatlan?" kérdést helyezi a középpontba, a magyar múzeumi világ a majálison táj és emberiség kapcsolatát vizsgálja, Múzeumok a kertben – kertek és múzeumok szlogennel. A zöldterületek megóvásához, a környezettudatossághoz kötődő

témaválasztás apropóját a Múzeumkert megújulása adta,

de a főigazgató azt mondta: minden egyes résztvevő múzeum megtalálta ehhez a témához a maga kapcsolódási pontját.

Varga Benedek, a MNM főigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Varga Benedek azt is hozzátette, hogy a Múzeumok Majálisának 2016-ban 40-50 ezer látogatója volt, de a magyar múzeumok látogatottsága ettől függetlenül is kiemelkedőnek számít: tavaly 9,6 millióan fordultak meg az intézményeikben.

Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke a sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Az év múzeuma és Az év kiállítása pályázat díjazottai - a sátoraljaújhelyi PIM Kazinczy Ferenc Múzeum illetve a Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában - szintén a Múzeumok Majálisán vehetik majd ünnepélyesen át a díjaikat a Múzeumkert színpadán. Deme Péter azt is hangsúlyozta: a tavaszindító program egyik különlegessége, hogy a múzeumi szakma dolgozói egymással és a közönséggel egyszerre találkozhatnak ilyenkor, ami ritka alkalomnak számít.

Deme Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 22. Múzeumok Majálisának programját a szervező, Szily Marianna ismertette. Mint mondta, idén

több mint 120 múzeum mutatja be, milyen változatos és tarka az a tárgyi anyag, amelyet őriznek,

és ez a hétvégi programjaikban is megnyilvánul. Egyes múzeumok – például a Bodrogközi Múzeumporta, a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Felpéci Tájház és az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum - most először szerepelnek a Majálison.

Szily Marianna Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miközben a Múzeumkertet benépesítik majd a különböző múzeumok sátrai, tematikus sétányok is kialakulnak: a Nemzeti Múzeum belső tereit

a Műtárgysétány hálózza be, amelyre negyven intézmény küldte el a kincseit a permetezőtől az ősmaradványon át a színházi látványtervig,

de a vállalkozó kedvű látogatók a Tudássétányon is tesztelhetik tudásukat a művészetek, az irodalom és a természeti ismeretek terén.

A Nemzeti Múzeum programjai minden korosztályt igyekeznek megszólítani:

koncertek, kézműves vásár, gasztronómiai kóstoló

várja az érdeklődőket, fellép többek között a Baltazár Színház, a Group'n'Swing, Bogárbálba invitálja a gyerekeket a Makám, koncertezik a Nemadomfel és a Lóci játszik.

A papírjelmezeket a Jelky András Szakközépiskola tanulói tervezték. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már a sajtótájékoztató látványvilágát is meghatározták a Jelky András Szakközépiskola diákjainak környezettudatosság és RE-design szellemében készített gyönyörű papírruhái, de a majálison a látogatók ezek mellett az újrafelhasználás fontosságának jegyében

fémhulladékból készült szobrokat és újságpapírból készült kollázsképeket

is láthatnak.

A RE-design központi téma az idei Múzeumok Majálisán. Fotó: Szabó Gábor - Origo

De az érdekességek sora ezzel nemhogy nem ér véget, hanem éppen csak elkezdődik: a majálisra érkezők

felülhetnek veterán Pannonia motorra, láthatnak Csepel teherautót belülről, és készíthetnek saját űrhajót is – miközben Farkas Bertalan űrhátizsákját is közelről megvizsgálhatják.

Ültethetnek fűszer- és gyógynövényeket, készíthetnek mini herbáriumot, Dobó István korát idéző fegyver- és öltözetbemutatón vehetnek részt, de felfedezhetik Kádár János üdülőjét is.

Kideríthetik,

ki a csikász vagy pákász,

kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, a papírvessző-készítést, megtudhatják, hogyan működik a csigavonalas vízemelő, de

akit a palócgatya madzagsodrás fortélyai jobban vonzanak, szintén megtalálja a számítását.

Lesz Kincsem-totó, kukoricamorzsolás, fából készült óriásjátékok, és ki-ki elkészítheti a maga legyező alakú mobiltelefon-tartóját is. A gyerekek híradóssá avanzsálhatnak, lesz növénysimogató és állatbemutató baglyokkal, sőt, aki szeretné az ügyességét próbára tenni,

a krumplimalac- tereléssel is megpróbálkozhat.


Szily Marianna kiemelte, hogy az MNM csatlakozott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, így a kerékpárral érkezőket ajándék várja majd.