Vége a Föld legnagyobb show-jának

Providence, 2017. május 17. 2017. május 17-én közreadott képen a magyar származású Eke Sándor, a világ legnagyobb utazócirkuszának, a Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circusnak a bohóca kétéves kisfiával az egyik búcsúelőadás után a Rhode Island-i Providence-ben május 5-én. A csökkenő nézőszám és a magas fenntartási költségek miatt a cirkusz 146 év után 2017 májusában befejezi működését. (MTI/AP/Julie Jacobson)
Vágólapra másolva!
Hétvégén végleg bezárja kapuit a legendás amerikai Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, amelyet 146 évvel ezelőtt alapítottak, és a Föld legnagyobb show-jaként hirdettek. A társulat utolsó napjairól különleges fotósorozat is készült.
Vágólapra másolva!

A cirkusz tulajdonosa, a Feld Entertainment a folyamatosan csökkenő nézőszámokra és az egyre magasabb működési költségekre hivatkozva év elején jelentette be az intézmény bezárását. A társulat utolsó előadása május 21-én lesz, amelyet élőben lehet majd követni a cirkusz Facebook-oldalán.

– mondta Sam Gomez, a cirkusz marketingfelelőse az AP hírügynökségnek.

Az általában csak Ringling Bros.-ként emlegetett cirkusznak két utazó társulata van, az egyik Providence-ben, a másik pedig New Yorkban köszön el a közönségtől. Az intézmény utolsó napjairól fotósorozat is készült, amely bemutatja a társulat életét és műsorait.

Kristen Michelle Wilson, a Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circusnak a porondmestere megölel egy alkalmazottat az egyik búcsúelőadás után a Rhode Island-i Providence-ben. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: MTI/AP/Julie Jacobson

Az 1871-ben, a névadó Ringling testvérek által alapított cirkusz egzotikus állataival, feltűnő kosztümjeivel és különösen veszélyes mutatványaival hamarosan a leglátványosabb szórakoztató show lett Amerikában. Modern cirkusszá 1919-ben vált a társulat, amikor a zsonglőr Ringling testvérek egyesítették saját műsorukat Phineas Taylor Barnum utazó show-jával, amelyben különös állatokat és embereket láthatott a közönség. Az így létrejött Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus New Yorkban lépett fel először.

A cirkusznak a 20. század folyamán számos nehézséggel kellett megküzdenie:

megszenvedték az 1930-as nagy világválságot, 1944-ben pedig egy előadásukon tűz ütött ki, amelynek 167 halálos áldozata és több száz sebesültje volt. A második világháború után - hasonlóan a mostani helyzethez -, növekedtek a fenntartási költségek és a nézők közül is sokan a mozit és a tévét részesítették előnyben.

A képen a magyar származású Eke Sándor látható, a Ringling Bros. bohóca kétéves kisfiával az egyik búcsúelőadás után. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: MTI/AP/Julie Jacobson

Több fenntartóváltással mégis sikerült életben maradnia a több száz főt foglalkoztató intézménynek - egészen mostanáig.

A cirkusz egyébként 2016-ban egyébként egyszer már bekerült a hírekbe, amikor az állatvédelmi szabályozás miatt meg kellett válniuk híres elefántjaiktól, ami szintén rossz hatással volt az amúgy is csökkenő nézőszámokra.