Türk hagyományok és Közép-Ázsia a Várkert Bazárban

Pont fesztivál főzéssel egybekötött sajtótájékoztató a Makeryben 2017 március 28-án Pont fesztivál főzéssel egybekötött sajtótájékoztató a Makeryben 2017 március 28-án
Pont fesztivál főzéssel egybekötött sajtótájékoztató a Makeryben 2017 március 28-án
Vágólapra másolva!
Most hétvégén debütál a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatának első rendezvénye, a Pont Fesztivál, melynek célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. Az esemény a Várkert Bazárban lesz szombaton és vasárnap, a rendezvény a türk hagyományokra, a közép-ázsiai régióra és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincseire fókuszál.
Vágólapra másolva!
Először rendezik meg idén a Pont Fesztivált. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szőnyegcsomózás, sólyomröptetés

Közös főzéssel egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be az idén először megrendezésre kerülő Pont Fesztivált Weyer Balázs, a szervező Hangvető programigazgatója.

- mondta Weyer Balázs a keddi sajtótájékoztatón.

Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtó munkatársai a rendezvény szervezőivel együtt készítették el a Novruz tavaszünnepének egyik klasszikus fogását, Sevinj Mojerie, a Marquis de Salade étterem tulajdonosának vezetésével, aki a főzés közben mesélt is erről az ünnepről.

Sevinj Mojerie, a Marquis de Salade étterem tulajdonosa mutatott egy klasszikus fogást, a Balik Levengit Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Noruz a hagyományos újévi ünnep Iránban, Azerbajdzsánban, Afganisztánban, Indiában, Törökországban, Zanzibáron, Albániában, a kurdok közt és Közép-Ázsia több országában. Több mint 300 millió ember ünnepli világszerte. Az UNESCO szellemi kulturális örökségének része 2008-tól.

A hétvégi fesztiválon középpontban lesznek a türk hagyományok, a Noruz, bemutatva a térség gasztonómiáját, zenéjét, szokásait. Ki lehet majd próbálni a török szőnyegcsomózást, torokéneket lehet tanulni majd, lesz sólyomröptetés, A gyerekek sem fognak unatkozni, délután fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készíthetnek, jurtát építhetnek vagy kazah és kirgiz mesét hallgathatnak a nemezsátorban, a felnőttek kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegeket, kalpagokat, fotókat, takarókat, nyergeket, szőtteseket és viseleteket tekinthetnek meg a tárgykiállításokon.

Balik Levengi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az érdeklődők megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, esténként pedig különleges koncertekenen vehetnek részt. Az első napon Navratil Andrea és Vizeli Balázs zenekara Demeter László közreműködésével Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort, majd a világhírű tarjátékos, az azeri Malik Mansurov lép színpadra. Vasárnap Guessous Mesi és triója autentikus török és magyar dallamokat ad elő, végül a hagyományos tuvai torokének stílus ismert képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes játszik.

A fesztivált április 1-2.-án tartják, a Várkert Bazárban.