Nagyon Balaton: nagyon sok rendezvény, nagyon sok vendég

Balaton Sound,  fesztivál 2016. 07. 08. Balaton Sound fesztivál sound 2016
Vágólapra másolva!
Nagyfesztiválokat, különleges programokat, világsztárok egész sorát és több száz hazai előadót, valamint jobbnál-jobb gasztronómiai élményeket ígér idén nyárra a MOL Nagyon Balaton. Májustól októberig idén már ötödik alkalommal, harminc helyszínen egymilliónál is több vendéget várnak.
Vágólapra másolva!
Az Erzsébet téri Akváriumban tartották a beharangozó sajtótájékoztatót Fotó: Polyák Attila - Origo

A MOL Nagyon Balaton küldetése az indulás óta változatlan: a Balaton hírnevét, megítélését szeretnék idehaza és külföldön egyaránt erősíteni a régió legizgalmasabb eseményein keresztül. Olyan, mint

a VeszprémFest, a Művészetek Völgye, a Balaton Sound, vagy a Paloznaki Jazzpiknik, továbbá a STRAND Fesztivál, a B.my.Lake, vagy éppen a már hagyományos kompkoncertek.

Az idei kínálatban több tucat világsztár és rengeteg hazai produkció szerepel. A szervezők a We Love Balatonnal közösen felkutatták a legjobb helyeket: éttermeket, sütödéket, szállásokat. A napokban jelent meg a Balaton Magazin, amely elsősorban a balatoni eseményeket mutatja be, számos exkluzív interjúval, amelyek között például John Newman, Parov Stelar, vagy Kiss Tibi is megszólal. 250.000 példányban június elejétől MOL-kutakon, fesztiválokon, budapesti és vidéki terjesztési helyeken érhető el – ingyenesen. A MOL Nagyon Balaton Check-In játék résztvevőit arra buzdítják, hogy minél több balatoni eseményen vegyenek részt, így akár egy autót is nyerhetnek,

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség ajándékaként mostantól minden évben négy balatoni település vehet át egy-egy nagyméretű BALATON feliratot, amelyet a települések közterein állíthatnak fel. Idén Zamárdi, Keszthely, Tihany és Révfülöp kapja meg az ajándékot, amely várhatóan igazi szelfiközpont lesz a turisták körében. Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a 2013 óta jelentkező Nagyon Balaton programjai is hozzájárultak a szezon meghosszabbításához a Balatonnál, ez a vendégéjszakák számának alakulásán is látszik. 2016-ban ebben a hónapban például

19%-kal volt magasabb a vendégéjszakák száma,

mint a programsorozat első évének szeptemberében.

A balatoni régió eseményeit összefogó kezdeményezés kiemelt támogatója 2017-ben is a MOL, a közmédia pedig az esemény fő médiatámogatójaként idén nyáron is kiemelten foglalkozik a MOL Nagyon Balaton eseményeivel. Emellett az augusztus 23- 26 között zajló Strand fesztivál a Petőfi Rádión megismert közkedvelt magyar előadókra épít majd, valamint a rádió a helyszínen is megjelenik különleges kitelepülésével.

Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese Fotó: Polyák Attila - Origo

Egész nyáron programok

A májusban lezajlott Ultrabalatonon már tavaly is 25 ország közel 8000 sportolója indult, ez a szám idén tovább emelkedett, hiszen rengetegen kaptak kedvet ahhoz, hogy a 220 kilométeres távot csapatversenyzőként teljesítsék.

Júniusban nyit a Plázs Siófok, amely káprázatos, fehér homokos strandjával már tavaly is több mint 150 ezer vendéget vonzott. A megújult helyszín még lenyűgözőbb dekorációt kapott, és baldachinos ágyakkal körbevett medencével várja azokat, akik a Balcsin is a tengerparti hangulatot élveznék, naplemente után pedig többek között a Wellhello, a Halott Pénz, a Punnany Massif, Majka & Curtis és a TNT koncertjén bulizhatnak a nézők. A Budapest Bár ezen a nyáron háromszor is koncertezik a Balaton közelében: június 17-én ők nyitják a Balatoni Nyár programsorozatot Révfülöpön, néhány nappal később a balatonföldvári Kultkikötőben vernek horgonyt, július végén pedig a kapolcsi Művészetek völgyében lesznek láthatók.

A nyáron a Balaton térségében is egymást érik a fesztiválok: az alsóörsi Everness már ötödik alkalommal kínál tartalmas programokat a tudatosság, az egészséges életmód és a környezetvédelem iránt elhivatottaknak, olyan fantasztikus előadókat felsorakoztatva, mint Jakupcsek Gabriella, Vámos Miklós, Grandpierre Attila, vagy Gyuri bácsi, a bükki füvesember.

A június 17. és 18. között Gyenesdiáson rendezett Los An Gyenes pin-up lányokkal, veterán autókkal, agyontetovált rockandroll-arcokkal és vérbeli rockabilly zenével hozza el a Balaton partjára a Kalifornia-életérzést.

A június 10-11-én zajló Nemzeti Regatta több mint vitorlásverseny: a 171 éves Balatoni Hajózási Zrt. által életre hívott eseményen amatőr vitorlázók és közéleti szereplők szállnak vízre, és idén már 50 település csapata versenghet a leggyorsabbnak járó díjért. Eközben a parton gasztronómiai élmények, valamint a Honeybeast, a Margaret Island és a Hooligans koncertje várja a nézőket.

Idén is vár mindenkit a Plázs Siófokon Forrás: STEREOTEAM/Berta Sandor /// [email protected]

Június 23-tól augusztus végéig látogathatók a Kultkikötő rendezvényei: Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonfenyves mellett Kéthely szolgáltatja a helyszínt többek között a Budapest Bár, a Quimby, Rúzsa Magdi és Lajkó Félix koncertjének, de a programba belefér a slam poetry fesztivál, a bábjáték és színházi ősbemutatókat is láthat a közönség. Balatonfüreden idén nyáron is pezsgő programok várják a turistákat: júniusban Könyv-Bor-Jazz fesztivál, júliusban az V. Anna fesztivál, augusztusban pedig a Balatonfüredi Borhetek.

Július 14-én indul a Badacsony Bor7, amelyen a régió szinte összes borászata jelen lesz, a 9-én startoló a balatonboglári Parti Pezsgésen pezsgő, habzó, gyöngyöző nedűket, és finomabbnál finomabb helyi sajtokat-sonkákat kóstolhatnak a kulináris élvezetek kedvelői. Akik szeretnék megismerni Hévíz, Keszthely, Szentgyörgyhegy, Tihany, Balatonfüred, vagy Siófok történelmét, csatlakozhatnak a Hosszúlépés tematikus sétáihoz, a nagyobb távokat bevállalóknak pedig a Kéktúra lehet jó válallkozás, amely a felvidék legszebb részeire viszi a résztvevőket.

Igazi fesztiválközpont (is) a Balaton

Július 5-én az elektronikus zene veszi át a hatalmat Zamárdi strandja felett: a tizenegyedik Balaton Sound talán az eddigi legerősebb line-uppal készül. Többek között

Kygo, Hardwell, Armin Van Buuren, Axwell /\ Ingrosso, Afrojack, Dua Lipa, a Galantis, G-Eazy és Jason Derulo is megpörgeti majd a fesztiválra érkezőket.

A nyugisabb élményre vágyókat várja a Művészetek Völgye, Pink Martinival, Nouvelle Vague-gal, a Hiperkarmával, az Anna and the Barbies-zal, az Irie Mafiával és a Kiscsillaggal, a VeszprémFesten pedig többek között Tom Jones és Prince egykori zenekara, a New Power Generation koncertezik, belvárosát pedig 4 napra elfoglalják az utcazenészek, és indul a Veszprémi Utcazene Fesztivál. A KeszthelyFest kiváló lehetőséget kínál a történelmi városmag megismerésére és az önfeledt szórakozásra, hiszen a programok (többek között Magna Cum Laude és Szekeres Adrienn koncert) ingyenesek, és a belváros területén zajlanak majd.

Július 28-án a Tihany-Szántódi révből a MOL Nagyon Balaton egyik legizgalmasabb programját kínálva indulnak Kompkoncertek: a kikötőből két komp indul el, melyek a Balaton közepén összekapcsolódnak, és már indul is a buli! A közönség idén július 28-án a Stereo MC's és szeptember 16-án a Tankcsapda koncertjét élvezheti a különleges helyszínen, augusztus 25-én pedig elsősorban a kisgyermekes családoknak kínálnak programot, az Alma zenekar zenei aláfestésével.

A Balaton Sound birtokba veszi Zamárdit július elején Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kortárs művészetek strandpapucsban? Ez az ART Placc a tihanyi rév szomszédságában, a parti nyárfás ligetben, amely szombatonként nyüzsgő piactér, július végétől augusztus végéig pedig az ország legizgalmasabb művészeinek ad lehetőséget a bemutatkozásra.

A tavalyi nagysikerű koncertje után idén augusztusban visszatér a Paloznaki Jazz Piknikre az Incognito, de bizonyára rengetegen várják a Kool & the Gang, a Matt Bianco ft. New Cool Collective, a Group 'n' Swing, vagy a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató idei elődöntőseit, Jónás Verát és a The Qualitons-t is.

A nyári vakáció két utolsó nagy fesztiválja idén is a Strand és a B.my.Lake lesz Zamárdiban.

Olyan világsztárok érkeznek a Strandra, mint John Newman, a Bastille, Icona Pop, Parov Stelar, Alan Walker vagy Alle Farben, de a magyar pop-élmezőnyt képviselő Wellhello, Vad Fruttik, Quimby és Halott Pénz is színpadra lép majd, míg Közép-Európa első számú szabadtéri underground elektronikus zenei fesztiválján a műfaj legnagyobb, legígéretesebb nevei szerepelnek.

Kisokos fesztiválozóknak

Június 10-én a MOL Nagyon Balaton gondozásában jelenik meg a Best of Summer című ingyenes magazin, amely több nagy fesztivál műsorfüzeteként is szolgál, így a Balaton Sound, a Strand, a B.my.lake, a Művészetek Völgye, a VeszprémFest, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a Kultkikötő, a Siófoki Plázs, a Paloznaki Jazz Piknik részletes programján túl olyan régión kívüli helyek és események részletes műsorát is tartalmazza, mint a Telekom VOLT Fesztivál, vagy a Budapest Park. A kiadvány 250.000 példányban készül, és ingyenesen elérhető lesz júliustól országszerte a kijelölt MOL kutakon, a fesztiválokon, és más lelőhelyeken is, valamint online is átlapozható, letölthető a www.bestofsummer.hu oldalról.