A Zeneakadémia és Róma is szerepel Érdi Tamás koncertnaptárában

Érdi Tamás, Érdi Szabó Márta, Interjú, Zongoraművész 2016. 06. 07. Interjú Párosinterjú Zongoraművész Érdi Szabó Márta Érdi Tamás 2016. június. 7-én készült páros inerjú képei Érdi Tamás zongoraművészről és édesanyjáról Érdi Szabó  Mártaról
Érdi Tamás
Vágólapra másolva!
A Zongora 1-ben sorozat keretében tematikusan felépített, egyrészes zongoraestekre válthat jegyeket a közönség, amelyeken a 19. század párizsi szalonhangulatát idézik vissza - ennek keretében játszik a Zeneakadémián március 16-án Érdi Tamás. Az Érdi Tamás-bérlet három koncertet tartalmaz: a Zeneakadémia Nagytermében, tartott előadás mellett mindazok, akik bérletet váltanak a művész koncertjeire, részt vehetnek egy esti hangversenyen és egy délelőtti hangszerbemutató koncerten is a Festetics Palotában.
Vágólapra másolva!

A Zeneakadémián adott koncert után ugyanis Érdi Tamás a Festetics Palotában is fellép április 28-án, április 30-án és december 10-én.

Érdi Tamás Fotó: Adrián Zoltán - Origo

2017. március 16-án, 19.30 –tól a Zeneakadémia Nagytermében Beethoven cisz-moll szonátá-ja, Schubert Négy impromtu-je és Schubert Három zongoradarab-ja is elhangzik.

Az április 30-án 10 órakor és 11:30-kor tartott

hangszerbemutató koncerteknek pedig az az érdekességük, hogy kifejezetten a 3 és 6 év közötti korosztályt szólítják meg.


A zongoraművész bemutatja, mennyi titkot rejt híres zeneszerzőink gyerekkora, akiknek zenei tehetsége nagyon korán kiderült, de ez még korántsem biztos, hogy mindenkinek olyan fényes sikert hozott, mint Mozartnak vagy Chopinnek. A gyerekek a programban bepillantást nyerhetnek a fentieken kívül Schubert, Beethoven, Liszt és Bartók gyerekkorába is, miközben több fontos zeneművel ismerkedhetnek meg.

Érdi Tamás a Zeneakadémián tartott koncertet megelőzően a Müpában lesz hallható, ahol a Concerto Budapest Kocsis Zoltán-emlékkoncertjén játszik.

Március 8-án, Zoltán napján Kocsis Zoltán vezényelte volna a szimfonikus zenekart, akik ezért az ő emlékének szentelik az előadást.


Érdi Tamást a tavaly eltávozott karmester, zongoraművész és zeneszerző kedvenc Mozart zongoraversenyének előadására kérték fel, amelyet valaha együtt játszottak.

Azután pedig, szintén márciusban a Római Magyar Akadémián ad koncertet a zongoraművész.

Érdi Tamás zenei tehetségére már gyerekkorában felfigyeltek

Érdi Tamás 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon egy Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratta az első sikert, 17 évesen pedig Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Ezután felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést értek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 évesen megjelent két Mozart CD-je, amelyek tavaly a harmadik kiadást érték meg. 2000-ben a Mozart lemezek Kanadában is nagy sikert arattak.
A zongoraművész 2002-ben szerzett művészdiplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és 2011-ben ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban valamint a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagyvárosában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.
Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD-je volt. Lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg/ 2003: Schubert szólóest CD,- 2004: Chopin CD, – 2005: MÜPA szólóest DVD, – 2006: Liszt- Bartók CD,- 2007: Gyertyafényes Chopin koncert DVD Szatmárnémeti főterén. – 2009: Születésnapi koncert a Szépművészeti Múzeumban Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással DVD.
2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primissima Díj győztese a komolyzene kategóriában.
2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.