Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiss Anna, Csukás István és Dévényi Sándor lettek a Nemzet Művészei

Csukás István író
Budapest, 2016. április 2. A 80 éves Csukás István Kossuth-díjas magyar költő, író 2016. március 29-én egy budapesti kávézóban, ahol interjút adott az MTI újságírójának. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csukás István író, költő, Kiss Anna költő, drámaíró és Dévényi Sándor építész vehette át a Nemzet Művésze díjat pénteken a fővárosi Pesti Vigadóban.
Vágólapra másolva!

Hárman kaptak idén Nemzet Művésze kitüntetést. Péntek délelőtt a Pesti Vigadóban Kiss Annának, Csukás Istvánnak és Dévényi Sándornak adott át Nemzet Művésze díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke.

Kiss Anna kétszeres József Attila-díjas költő, drámaíró Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Kiss Annának különleges, népi folklorisztikus elemekkel átszőtt nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is kiemelkedő életműve miatt ítélték oda a díjat. A laudáció szerint a költőnő alkotásai a folklór, a mese, a ballada, az archaikus népdal, a régi magyar költői nyelv elemeiből építkeznek. Életművének középpontjában a régi idők civilizációs tartalmait, az archaikus és népi kultúrát integráló művei állnak, de jelentősek a saját koráról írt versei és nyolc mesekönyve is. Kiss Anna elmondta, hogy orvostanhallgatóként egy katartikus zenei élmény,

Bartók Béla első hegedűversenye hatására döntött élete megváltoztatása és a költészet mellett.

Csukás István sokműfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért kapta. A laudációban elhangzott: korai költészetében a nagyvárosba került értelmiségi önmagára és otthonra találásáról számol be, későbbi verseiben központi elem a himnikus életszeretet, amelynek más hangvételű dalai az elmúlásról szóló versei. Csukás István a díj átvétele után azt mondta, hogy „nincs csodálatosabb, mint a magyar gyermekirodalom, amely egyenrangú társa a felnőtteknek szóló magyar irodalomnak.”

A 80 éves Csukás István 2016-ban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Míg Dévényi Sándor a magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városképformáló munkássága, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként kapta a címet. A laudáció szerint a pécsi kötődésű alkotó műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepció jellemzi. Épületeihez szervesen hozzátartozik a szín mint a formát alátámasztó, az épületet magyarázó, értelmező elem.
Dévényi Sándor azt mondta, miután átvette a díjat: „életünk 90 százalékát épített környezetben töltjük el. Ha ez a környezet egy tehetséges építészeti gondolat szüleménye, akkor az építész hozzájárult mindannyiunk boldogságához”.

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építés a pécsi polgármesterrel, Páva Zsolttal fog kezet 2010-ben Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az ünnepélyes díjátadón Fekete György azt mondta, a díjat kiérdemelt alkotók az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával

egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket.

Azt is mondta, hogy a címmel kitüntetett alkotók küldöttek, akik nem tekintik véletlennek az életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amelyet meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek.

A Nemzet Művésze Díj

A Nemzet Művésze díjról
A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át.
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre. A díjazottak életjáradékban részesülnek, amelynek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.
A díjat a következő művészeti területek képviselőinek adományozzák: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet.
A Nemzet Művésze cím előfeltétele a Kossuth-díj, és az, hogy az illető már betöltse a 65. életévét. Tánc- és cirkuszművészeknél az életkori alsó határ valamivel kevesebb: legalább 50 évesnek kell lenni a művésznek.
A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Arra mindig figyel a bizottság, hogy minden területről legyen legalább egy Nemzet Művésze díjazott. A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését. Ahogy az együttes címhasználatot sem. Ilyenkor azonban a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről