134 millió forinttal nő a Nemzeti Filharmonikusok támogatása

Vágólapra másolva!
Összesen 1,5 milliárd forinttal emelkedik idén a szimfonikus zenekarok és az énekkarok állami támogatása. Az emberi erőforrások minisztere szerint 2017 a nagy kulturális beruházások éve lesz.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken a Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbatermében azt mondta,

a 2016-os költségvetés maradványából 1,5 milliárdot használnak fel 20 zenekar és énekkar támogatásának növelésére.

Azt is mondta, a kormány azt javasolja, hogy ezt a pénzt elsősorban bérfejlesztésre és hangszervásárlásra fordítsák.

Balog Zoltán szerint az együttes korábbi vezetője, Kocsis Zoltán elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelent, de a kormányzat célja, hogy a művész öröksége tovább éljen Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Balog Zoltán szerint 2017 a nagy kulturális beruházások éve lesz, többek közt megkezdődnek a Liget Budapest projekt építkezései, valamint az Operaház és az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója.

- mondta.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy

a legnagyobb, 134 millió forintos emelkedés a Nemzeti Filharmonikus Zenekar támogatásában jelentkezik,

ez pedig beépül az együttesek támogatási bázisába. Így az együttesnek jutó

állami források a tavalyi 200 milliós bázisemelés után 2017-ben már elérik a 2 milliárd forintot.

A tárca fenntartásában működő együttesek közül további egy szimfonikus zenekar és egy énekkar kapja meg a támogatást. A nemzeti besorolású együttesek közül 6 zenekar és 2 énekkar kap jellemzően 90 millió forinttal emelt támogatást, míg a kiemelt minősítéssel rendelkező együttesek közül 5 zenekarnak és egy énekkarnak jut jellemzően 80 millió forinttal megemelt összeg.

A Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása 40 millió forinttal emelkedik, de két speciális helyzetű zenekar finanszírozása is hasonló összeggel nő.

Hoppál Péter azt is mondta,

január 1-jével 20 ezer kulturális közalkalmazott bére is 15 százalékos pótlékkal emelkedett.

Szerinte elsősorban a vidéki szimfonikus zenekari világban a pedagógus béremelés hatására megindult egyfajta elszívó hatás, ezt azonban a kormány várakozásai szerint megállítja a támogatási többlet.

Mint mondta, a komolyzenei koncertekre jegyet váltók száma 30 százalékkal nőtt az elmúlt években, a zeneművészeti szervezetek száma pedig 42-ről 59-re emelkedett.

Balog Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok tagjaihoz fordulva azt mondta, hogy az együttes korábbi vezetője, Kocsis Zoltán elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelent, de a kormányzat célja, hogy a művész öröksége tovább éljen.