Alapítványt hoz létre Vásáry Tamás zongoraművész

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester
Vágólapra másolva!
Vásáry Tamás zongoraművész, a nemzet művésze hátrányos helyzetű gyerekek támogatására hoz létre alapítványt. Szerdán pedig jótékonysági koncertet ad Budapesten a Virtuózokból megismert Kormányos Vanessza gyógyításáért.
Vágólapra másolva!

Vásáry Tamás alapítványt hoz létre, amivel hátrányos helyzetű gyerekekeket szeretne támogatni, emellett pedig jótékonysági estet ad a Virtuózokból megismert Kormányos Vanessza gyógyításáért. A jótékonysági esten egyébként három Beethoven-szonáta hangzik majd el, és ott jelentik be az alapítvány megalakulását is.

A Kossuth-díjas zongoraművész és karmester amúgy rendszeresen ad jótékonysági koncertet, de az utóbbi időben leginkább azokon a gyermekeken szeretne segíteni, akik anyagilag, fizikailag vagy akár érzelmileg hátrányos helyzetűek. Tóth Aladár zenetudóst idézve azt mondta az MTI-nek, hogy

ha valakinek traumatikus a gyermekkora, akkor az törött szárnyú lélek lesz,

de véleménye szerint ha valakinek traumatikus az élete, az erős emberré is válik. Ilyen volt Beethoven is, aki művészetével a mai napig segít az embereken.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Azt is elmondta, hogy nagyon meghatotta őt a cisztás fibrózis betegséggel küzdő Kormányos Vanessza egészségi állapota, életkörülményei, ezért elhatározta, hogy jótékonysági koncertjével rajta segít. Beethoven-estjének

bevételét egy steril szoba építtetésére használja fel,

amelyre a kislánynak egészségi állapota miatt nagy szüksége van. „Erős akarata van, hősiesen viseli a betegségét, éppen ezért meg fog gyógyulni” - mondta Vásáry Tamás.

Joó Beatris, a leendő Vásáry Tamás Alapítvány ügyvezető igazgatója azt mondta, az alapítvány egybeolvad az évek óta működő Közel Hozzánk elnevezésű gyermekvédelmi kezdeményezéssel. Az a projekt egyébként állami gondozott gyermekek fejlesztésével foglalkozik.

Kiemelte: a Közel hozzánk kezdeményezés keretében a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonban végeznek fejlesztő foglalkozásokat, amelyeket Vásáry Tamás már régóta ismer. A művész főként nehéz életkezdésű, traumatizált gyermekeket szeretne támogatni, így jött az ötlet, hogy az alapítvány és a gyermekvédelmi kezdeményezés egybeolvadjon.