Harry Potter rekordot döntött

theatre literature Horizontal
The entrance to the Palace Theatre is seen ahead of the premiere of the Harry Potter and the Cursed Child stage play in London on July 30, 2016. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
Rekordszámú, kilenc Laurence Olivier-díjat kapott a Harry Potter új része a legrangosabb brit színházi díj átadóján a londoni Royal Albert Hallban.
Vágólapra másolva!

A díj történetében még egyetlen előadásnak sem sikerült ennyi díjat elnyernie egyetlen gálán, mint amennyit vasárnap este a Harry Potter és az elátkozott gyermek kapott.

A J. K. Rowling regénysorozata nyomán született kétrészes darabot

tizenegy Olivier-díjra jelölték, és ebből kilencet meg is nyert.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek a harmincas éveiben ábrázolja Harry Pottert és barátait, akiknek már a gyermekei járnak a Roxfort varázslóképzőbe. A J.K. Rowling segítségével Jack Thorne által írt dráma megkapta a legjobb új darab díját, a felnőtt Harry Pottert alakító Jamie Parker a legjobb színész, a Hermionét játszó Noma Dumezweni pedig a legjobb színésznő lett. (Ahogy korábban az Origo is megírta, Dumezweni kiválasztása nem volt problémamentes a szerepre: sokan felháborodtak azon, hogy fekete színésznő játssza Hermionét, de többek között J.K. Rowling kiállt a döntés mellett.)

A mellékszereplők mezőnyéből a Scorpius Malfoyt alakító Anthony Boyle is Olivier-díjat vehetett át. A darab rendezőjeként John Tiffany szintén díjat kapott, és több technikai elismerést is átvehetett a produkció.

- mondta köszönőbeszédében Tiffany.

J.K. Rowling nem tudott elmenni a gálára, de a Twitteren arról írt, hogy nagyon örül a színészek és a kreatív csapat díjainak.

A darab mostani sikere nem meglepő, hiszen a Guardian beszámolója szerint a kritikusok mellett a rajongók is kifejezetten szeretik a Harry Potter és az elátkozott gyermek-et, és legalább még egy évig biztosan telt házzal fog menni a londoni West Enden. Jövő tavasszal pedig a Broadwayre is megérkezik a produkció.