Meghalt a melegek szivárványzászlójának kitalálója

Gilbert Baker
NEW YORK, NY - JANUARY 07: Rainbow Flag Creator Gilbert Baker poses at the Museum of Modern Art (MoMA) on January 7, 2016 in New York City. MoMa announced in June 2015 its acquisition of the iconic Rainbow Flag into the design collection. Baker, an openly gay artist and civil rights activist, designed the Rainbow Flag in 1978. The flag has since become a prominent symbol to the gay community around the world. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Meghalt Gilbert Baker, aki a melegjogi mozgalmak legfontosabb szimbólumát, a szivárványzászlót megalkotta. Az aktivista és művész 65 éves volt.
Vágólapra másolva!

Gilbert Baker az 1970-es években, San Franciscóban kezdett el a melegek jogaiért küzdő mozgalom és a háborúellenes tiltalkozások számára jelvényeket készíteni. A művész leghíresebb alkotása a szivárványszínű zászló, amely az LMBT közösség ikonikus szimbóluma lett. Gilbert Baker New York-i otthonában, álmában halt meg csütörtökön – írja a Rolling Stone.

Gilbert Baker a híres zászlóval Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A művész 1951-ben Kansasben született, és 1970-ben került San Franciscóba az amerikai hadsereg tagjaként. Ez egybeesett a melegjogi mozgalom kezdetével. Baker honlapján található életrajza szerint 1972-ben elhagyta a hadsereget, megtanult varrni, és több jelvényt is készített a különböző melegjogi és háborúellenes demonstrációkhoz. Ezeket általában Harvey Milk megbízására készítette, aki az első nyíltan meleg férfi volt, aki helyet kapott a város vezetésében.

A szivárványzászló is részben Harvey Milknek köszönhetően vált híressé: ez alatt vonult fel ugyanis 1978 júniusában a meleg szabadság napján, San Franciscóban.

A zászlót ekkor használták először szimbólumként,

a politikust viszont néhány hónappal később egy másik San Franciscó-i képviselő megölte. Milk a mozgalom mártírja lett, a Baker által kitalált zászló jelentősége pedig ezzel megnőtt az LMBT közösségben.

Baker azóta több változatot is készített a zászlóból, illetve műalkotásainak is ez volt központi témája. 2015-ben a New York-i Museom of Modern Artnak beszélt a keletkezéséről, amikor a zászló bekerült a múzeum designkollekciójába. "Úgy döntöttem, hogy szükségünk van egy zászlóra, amely megfelelő szimbólum számunkra, hogy egy közösségbe, egy törzsbe tartozunk, ha úgy tetszik" – mondta.

Gilbert Baker 2003-ban, a stockholmi melegfelvonuláson egy 250 méteres szivárványzászlóval, amelyen az eredeti színek láthatóak Forrás: AFP/Fredrik Persson

Baker szerint akkoriban a melegek feladata az volt, hogy előbújjanak, láthatóvá tegyék magukat, és erre a feladatra a szivárványszínű zászló tökéletesen megfelelt.

A zászló eredetileg kicsit más volt, mint a most ismert változat. Nyolc különböző színű sávból állt, melyek mindegyike saját jelentéssel bírt:

szexualitás (pink), élet (piros), gyógyulás (narancs), napfény (sárga), természet (zöld), művészet (türkiz), harmónia (indigókék) és emberi lélek (lila). Később hat színt tartottak meg, a rózsaszínt (megfelelő anyag híján) elhagyták, illetve a kétféle kék helyét egy harmadik, királykék sáv vette át.

Gilbert Baker emlékére San Francisco polgármestere, Ed Lee félárbócra eresztett egy szivárványos zászlót, a képet pedig a Twitteren tette közzé azzal az üzenettel, hogy az aktivista halála az egész város és az LMBT közösség számára veszteség.