Akkor jó, ha mindenki megszólítva érzi magát

Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztató,  2017
Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztató, 2017
Vágólapra másolva!
A meteorológiai tavasz kezdetén ismertették, mit tartogat idén a „kulturális tavasz", amely március 31-én kezdődik, és 24 napon át várja a közönséget 40 helyszínen, 150 programmal. A háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr, Vittorio Storaro gyűjteményes fotókiállításától John Malkovich fellépésén át Liszt Koronázási misé-jéig szinte felsorolhatatlan a kínálat. Világsztárokkal, ősbemutatókkal, különleges produkciókkal készülnek a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői.
Vágólapra másolva!

Vittorio Storaro, John Malkovich, Goran Bregovic, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev, és a Komische Oper Berlin – ez a felsorolás csak néhány kiragadott név a március 31. és április 23. között zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából.

Világsztárok és a hazai művészeti élet legjobbjai, különleges együttműködések, premierek és számtalan izgalmas köztéri esemény

várja majd az érdeklődőket a főváros legjelentősebb tavaszi eseménysorozatán.

Káel Csaba és Bán Teodóra Fotó: Mudra László - Origo


Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) operatív testületének elnöke elmondta, hogy a fesztiválon fellépő művészek mára már nemzetközi szinten is a legrangosabb rendezvények közé sorolják a BTF-et, így hírét viszik a nagyvilágban, és örömmel térnek vissza friss produkcióikkal. A BTF négy éve zajlik megújult formában: Káel Csaba azt hangsúlyozta, hogy a kiszámítható anyagi bázisnak, a tervezhető gazdasági támogatásnak köszönhetően tudnak több évre előre egyeztetni a világsztár vendégekkel. Idén már azt is meg tudták valósítani, hogy minél kevesebb programütközés legyen a háromhetesnél is hosszabbra széthúzott rendezvénysorozatban, amely mostanra Európa egyik legrangosabb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát.

A BTF programjában számos koprodukció is található: amint Káel Csaba elmondta,

a fesztiválnak otthont adó intézmények számára ez lehetőség arra, hogy javaslatot tegyenek olyan programokra, amely régi álmuk volna, és csak egy együttműködés keretében sikerülhet megvalósítaniuk.

Ennek köszönhetően jöhetett létre a világhírű,

háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro Writing with Light című gyűjteményes kiállítása

is, amelyet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban láthatnak majd az érdeklődők. A kiállítás az operatőr munkásságának azokat az európai gyökereit mutatja be, amelyekből a képi világa és látásmódja építkezik. Storaro olyan rendezőlegendákkal dolgozott, mint Francis Ford Coppola, Bernardo Bertolucci, Warren Beatty vagy Carlos Saura.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatója Fotó: Mudra László - Origo


Az idei fesztiválprogram fontos évfordulók, tematikus fókuszpontok köré épül.

2017-ben van Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója:

ebből az alkalomból bemutatóra készül a Magyar Állami Népi Együttes, Ködellik a Mátra című esttel hajt fejet a mester előtt Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs, valamint a zeneszerző kamarazenei művei adják a Classicus Ensemble rendhagyó, Múzsák csöndje – Múzsák hangja című koncertsorozatának gerincét is. A fesztivál záróelőadása pedig Kodály Háry János című operájának nagyszabású, félig szcenírozott előadása lesz, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével, aki Kodály Zoltán keresztfia.

A kiegyezés történelmi évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási misé-jével áll színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, olyan magyar szólistákkal, mint Kolonits Klára, Nyári Zoltán és Cser Krisztián. Kiegyezés/150 címmel pedig bemutatóra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, akik Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját adják elő. A Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállítása szintén ezt a korszakot mutatja be.

Káel Csaba az évfordulóval kapcsolatos programokról azt mondta: egy fesztivált többek között az tesz különlegessé, hogy gondolatokat, üzeneteket fogalmaz meg és kommunikál a művészet eszközeivel – ilyen üzenetet képviselnek a fenti évfordulók. A kiegyezésről azért is fontos megemlékeznünk, hangsúlyozta az Operatív Testület elnöke, mert a magyar polgári fejlődés alapdátumának tekinthető, és komoly kulturális pezsgés kezdetét jelenti. Szerencsések és gazdagok vagyunk, tette hozzá, hogy Liszt Ferenc itt élt, és azért is van szükség ilyen nagyszabású koncertekre, mert kötelességünk továbbvinni az örökségét.

Sipos Szilvia moderátor, Káel Csaba, Bán Teodóra és Vági Bence Fotó: Mudra László - Origo

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja azt mondta, komoly és felelősségteljes feladat az immár 37 éves márka gondozása, hiszen a BTF-hez hasonló fesztiválok

meghatározzák a városról alkotott képet mind nemzetközi szinten, mind a helyiek szemében.

Bán Teodóra hozzátette: a tehetségeknek szükségük van az ilyen ünnepekre, ahol fókuszba kerülhetnek, és ahol a fiatalok is bemutatkozhatnak, hiszen

akkor igazán jó egy fesztivál, ha mindenki megszólítva érzi magát, és kultúrák, személyek, művészek találkozhatnak.

Az évről évre egyre gazdagabb seregszemle pedig több szempontból is inspiratív, mert nemcsak egyre több turista érkezik a rendezvények miatt, hanem új alkotások is létrejönnek az itteni találkozásokból.

Nem véletlen, hogy maga a fesztiválprogram ezúttal is egy óriási promenáddal kezdődik, amely tánc, zene és öltözék tekintetében a kiegyezés korát idézi, és

Lisztet valamint Kodályt ábrázoló óriásbábok is felvonulnak,

de a Hősök terén bárki bekapcsolódhat az össztáncba.

Tánc terén ettől függetlenül is kiemelkedően gazdag a fesztivál kínálata: nemzetközi együttesek vendégjátékai és hazai bemutatók váltják egymást – Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét gondolta újra Edward Clug rendező–koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, de csemegének ígérkezik A kalóz című bemutató is a Magyar Állami Operaházban. Fuego című flamenco-remekművével érkezik Magyarországra a spanyol Antonio Gades Company, az izraeli kortárs tánc rajongói pedig Sharon Eyal és Gai Behar OCD Love című, technoütemekre komponált koreográfiáját láthatják a Trafóban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik helyszínén, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Rendezvénytermében tartották a sajtótájékoztatót. Fotó: Mudra László - Origo

Zenei műfajok szempontjából sem kevésbé változatos a kínálat: itt lesz Yasmine Hamdan, triójával érkezik a szaxofonos Steve Coleman, a filmes inspirációkból dolgozó Tarkovsky Quartet, a nu jazz és future jazz ikonikus zongoristája, Bugge Wesseltoft, valamint az elektronikus zene osztrák mágusaként emlegetett Richard Dorfmeister és Rupert Huber is. Az első világháború időszakának kamarazenei terméséből, többek között Bartók, Kodály, Debussy, Elgar, Fauré és Ravel műveiből válogat többnapos, négy előadásból álló koncertsorozatán a különleges felállásban játszó, kísérletező kedvű, a barokktól a kortárs zenéig ívelő skálán otthonosan mozgó Classicus Ensemble.

– jelentette ki a formáció egyik tagja, Zétényi Tamás csellóművész arra a kérdésre felelve, hogy miért esett a választásuk éppen a sorozat keretében bemutatott művekre.

Zétényi Tamás Fotó: Mudra László - Origo


Hosszú évek után a Müpa felkérésére lép fel újra együtt Hrutka Róbert és Jamie Winchester a Mendelssohn Kamarazenekarral kiegészülve. Hrutka Róbert elmondta, milyen örömmel mondtak igent, hiszen korábbi Müpa-koncertjüket máig piros betűs ünnepként tartja számon: elmondása szerint több díjat és további felkérést köszönhettek ottani szereplésüknek. A népszerű zenész azt is elárulta, hogy a közönség legnagyobb kedvenceit igyekeznek kiválogatni a dalaik közül a Wood&Strings című, április 11-i koncertre.

Vági Bence, Hrutka Róbert és Zétényi Tamás Fotó: Mudra László - Origo

A program sokszínűségéhez az újcirkusz kiemelt megjelenése is hozzájárul.

– definiálta a műfajt Vági Bence táncos, koreográfus, rendező, a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítója és művészeti vezetője. A fesztiválprogramban a népszerű Recirquelnek egy kamaradarabja szerepel: az Adieu! című keserédes bohócduett, amelynek különlegessége, hogy főszereplői, Lakatos Leonetta és Pintér Áron egyszerre hivatásos bohócok és képzett artisták. A kísérleti jellegűnek számító produkció díszletéül egy polgári lakás szolgál, ahol azonban a berendezési tárgyak mind cirkuszi rekvizitumok, ami óriási kihívást jelent a díszlettervezőknek. A Cirque du Soleil kőszínházától Tel-Avivig nagy sikerrel turnézó Recirquel mellett az ausztrál CIRCA Opus2 című előadása és a Stockholmban alapított Svalbard Company produkciója, az All Genius All Idiot mutat fel további színeket az újcirkusz palettájáról.

Vági Bence Fotó: Mudra László - Origo

A fesztivál egyik nagy szenzációjának ígérkezik

továbbá John Malkovich és Michael Sturminger új, Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című előadása, ahol a világhírű filmsztár játékát ismét a kiváló orgonista-karmester, Martin Haselböck kíséri, ezúttal orgonán, Bach, Ligeti és Messiaen kompozícióit megszólaltatva. A darab a 2017-es márciusi világpremier után alig néhány héttel érkezik Budapestre: az előadást Hamburg futurisztikus hangversenytermében, az Elbphilharmonie-ban mutatják be, majd Amszterdamban és a londoni Barbican színpadán látható, ahonnan egyenesen a Müpába érkezik az előadás.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb játszóhelyei és programhelyszínei fognak össze, de Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, akik maguk is részeseivé válhatnak az eseményeknek. A városlakók és az ide látogatók a fesztivál ideje alatt városi sétákon fedezhetik fel a főváros rejtett kincseit, és a #felafejjelbudapest projekt keretében húsz belvárosi art deco épület előtt bukkanhatnak kültéri matricákon közölt ismertetőkre.

Programok - a teljesség igénye nélkül

Március 31-én, a fesztivál nyitónapján, Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar lép fel a Zeneakadémián, a francia zongoraművész, Pascal Rogé közreműködésével. A Magyar Nemzeti Galériában Újrajátszott múlt címmel nyílik meg a világhírű képzőművész, Georg Baselitz kiállítása. A fesztiválprogram részeként olyan kiváló művészek adnak koncertet, mint a Budapesten első alkalommal fellépő dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza, a zongoravirtuóz Ivo Pogorelich, és a káprázatos technikájú orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev. Hazánkba érkezik Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra, a The Shanghai Quartet és a Lappföldi Kamarazenekar. Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes többek közt Schumann és Mahler kamaraműveivel készülnek a fesztiválra.
Ünnepi különlegesség, hogy az Akademie für Alte Musik Berlin és a RIAS Kammerchor a belga karmester, René Jacobs vezényletével, Bach Máté-passiójával lép színpadra nagyszombaton, április 15-én. A számos nemzetközi díjjal elismert Nánási Henrik karmester, a Komische Oper Berlin főzeneigazgatója ritkán vezényel Magyarországon, a fesztiválon azonban a legendássá vált előadást, A varázsfuvolát dirigálja.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet fordít egy-egy ország művészetére, 2017-ben a koreai kultúra áll a fókuszban: érkezik a dél-koreai énekes, gitáros és dalszerző, Gonne Choi és a világszerte sikerrel turnézó Coreyah zenekar, akik zenei fúziót teremtenek, összefűzve a popzenét, a népzenét és a jazzt, a hagyományos koreai hangzást, a nyugati rockot és a balkáni folklórt. Báll Dávid zongoraművész Debussy-prelűdökkel mutatkozik be a fesztiválon, a Prágai Filharmónia Kórusa pedig Dvořák egyik legszebb és legkülönösebb sorsú darabját hozza el.
A különböző zenei kultúrák, tradíciók összeolvadása a Budapesti Tavaszi Fesztivál világzenei programjának meghatározó alapélménye: márciusi amerikai turnéi után a Goran Bregovic Wedding and Funeral Orchestra Three Letters From Sarajevo című koncertműsorával tér vissza Budapestre, míg a The Gurdjieff Ensemble a tradicionális örmény és közép-ázsiai varázslatos hangszerek világába kalauzolja a közönséget.
Rendhagyó együttműködésekben és új formákban sem lesz hiány: a Badora Társulat LAJTHA című új előadásában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarának kiváló művészei kísérik majd a koreográfiát, a Frenák Pál Társulat fiatal táncművészei pedig kifejezetten a Bálna tereire készítenek helyszín-specifikus etűdöket.

A fesztivál vendégeként érkezik Budapestre a többszörös Grammy-díjas Snarky Puppy, a karibi, a brazil, az afrikai pop, a jazz és a blues elképesztően izgalmas elegyét hozza el Tcheka & Mário Laginha, és a fesztiválprogram része hazánk legrangosabb jazzeseménye, a Magyar Jazz Ünnepe is.
Idén is bővül a fesztivál partnereinek köre: új helyszínként csatlakozik a programhoz az Akvárium Klub, és a hosszú távú együttműködés első lépcsőfokaként olyan formációk és művészek mutatkoznak be itt, mint az argentin-svéd dalszerző-énekes José González, a jazztől a thrash metálig minden műfajban jártas, sokoldalú amerikai zenész, Thundercat, és első ízben lép fel hazánkban a brooklyni születésű énekes-dalszerző, Matt Simons.

A képzőművészet, a fotóművészet illetve a divat szerelmeseinek igazi „fesztivál a fesztiválban" élményt nyújt majd a Budapest Art Week hatnapos rendezvénye és a III. Budapesti Fotóutca Fesztivál, valamint a Mercedes Benz Fashion Week. A most születő Pont Fesztivál kétnapos rendezvénye pedig az UNESCO szellemi örökségein keresztül zenei programokkal és látványosságokkal mutatja be a világ kultúráinak válogatott kincseit.
Hazai színházi társulatok, független alkotók új produkcióinak is teret és helyet ad a fesztivál: Pass Andrea Bebújós című előadása a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a 42. Színház, Sławomir Mroźek Ház a Határon című abszurd tragikomédiája nyomán született, EuXIT című előadása pedig a Bethlen Téri Színházban látható.
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve című darabjának premierje a Kolibri Fészekben lesz, de Holle Anyó címmel bemutatóra készül a Budapest Bábszínház is. A nemzetközi alkotócsapattal, nemzetközi koprodukciókban született Journey / Drom című darab az úgynevezett „balkáni úton" elinduló roma menekültek valós történetein keresztül az „úton levés" (Ando Drom) költészetét és politikáját tárja fel az Átrium Film-Színház színpadán.