Trill Zsolt elhatározta, hogy nem lesz gazember

III.Richárd a Nemzeti Színházban Eszenyi Enikő, Trill Zsolt és Hegedűs D. Géza
III.Richárd a Nemzeti Színházban
Vágólapra másolva!
A nyár egyik legjobban várt előadása volt a III. Richárd ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolttal a címszerepben. Mégis mindössze kétszer láthatták a nézők a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján, mivel a harmadik előadás egy vihar miatt elmaradt. Aztán sokáig kérdés volt, hogy a több színházból érkező színészeket és a kifejezetten a gyulai Várszínpadra rendezett előadást be lehet-e vinni egy másik, zárt helyszínre. Fél évvel a gyulai bemutató után most a Nemzeti Színházban megnézheti, aki lemaradt róla. Az új bemutató január 10-én volt, a siker óriási. Most is. Trill mellett olyan ismert színészek játszanak, mint Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli és Trokán Nóra.
Vágólapra másolva!

Trill Zsolt szaltózik és brékel, pedig olykor púpos, máskor sánta. Szűcs Nelli fordítva veszi fel a kabátot, szinte kényszerzubbony van rajta, máskor alig van rajta valami. Eszenyi Enikő magas sarkú cipőben mászkál a sárban, és minden férfit szó szerint is levesz a lábáról, Hegedűs D. Gézát orvul leszúrják, aztán megszakad a szíve, végül megöli a két saját fiát. Trokán Nóráról pedig kiderül, hogy titokban popsztár. Ifj. Vidnyánszky Attila különleges előadásában III. Richárd nem azt határozza el, hogy gazember lesz, hanem azt, hogy - játszani fog. Aztán persze gazember lesz.

A bemutató után készítettünk egy rövid interjút a címszereplővel, Trill Zsolttal.

III. Richárd a Nemzeti Színházban Forrás: Nemzeti Színház/nemzetiszinhaz.hu

Milyen karakter III. Richárd a darabban?

Azt gondolom, hogy ez a világ egyik legnehezebb darabja, és III. Richárd a világ egyik legizgalmasabb személyisége az összes negatívumával és pozitívumával együtt. Mert mind a kettő bőven jelen van a karakterben. A III. Richárd egy elképesztően izgalmas anyag, nagyon jó vele foglalkozni, de az biztos, hogy végtelenül nehéz.

Tizedikén volt a bemutató. Ön szerint hogyan fogadták a nézők?

Nem tudom megállapítani. A Nemzeti Színház premierjén úgy éreztem, hogy sokkal tempósabb volt, mint a főpróbán. A nézők szerették a darabot, sok pozitív visszajelzést kaptunk. Ennek ellenére rengeteg kétely van bennem nagyon sok mindennel kapcsolatban – és ez szinte minden premier után jellemző rám. Minden bemutató után elgondolkodom, hogy vajon tudtunk-e hatni a nézőre - ahogy mi mondjuk, működik-e a darab. Boldog voltam, mert telt ház volt, és a következő előadásokra is elfogytak már a jegyek.

III. Richárd a Nemzeti Színházban Forrás: Eöri Szabó Zsolt

Milyen volt a próbafolyamat a rendezővel, ifj. Vidnyánszky Attilával?

Bár mi már nagyon régóta ismerjük egymást, először dolgoztam Attilával. Hatalmas élmény vele dolgozni. Fiatal, másként gondolkodik, mint mi. Izgalmas volt a próbafolyamat, inspirált a lendületével, az új meglátásaival – és mi követtük, mentünk utána, megpróbáltunk vele együtt lélegezni, együtt mozdulni. Azt remélem, hogy hatunk egymásra – ő is ránk, és mi, színészek is rá. A nyári próbák is nagyon érdekesek, izgalmasak voltak, persze akkor is hihetetlenül elfáradtunk, ahogy most is, mivel ennek az anyagnak elképesztő mélységei vannak.

A darabban játszik Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza is. Velük játszott már együtt korábban?

Enikőt is és Gézát is sokszor láttam már színpadon, és mindig azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egyszer együtt dolgozni. Ez a pillanat most jött el, és ennek nagyon örülök. Óriási élmény velük játszani. Hihetetlen, ahogy Géza a fiatalokkal bánik – többségüket ugyanis tanította.

Az ön III. Richárdja készen van, vagy még alakul a szerep előadásról előadásra?

Minden előadás más és más. És itt nemcsak a III. Richárdról beszélek. Ha az ember kimegy a színpadra, soha nem lehet tudni, hogy mi lesz a végeredmény.

Trill Zsolt: A III. Richárd a világ egyik legnehezebb darabja és legizgalmasabb személyisége Forrás: Talán Csaba

Ez mitől függ?

Függ a nézők viszonyától, de attól is, hogy nekünk, színészeknek milyen a hangulatunk. Pihentek vagyunk-e, vagy fáradtabbak. Hiába próbáljuk a lehető legjobban kihozni magunkból, ha például nem vagyunk azon az estén annyira izgalmasak a másik színésznek, aki mondjuk a partnerünk abban a darabban. Rengeteg véletlen dologtól függhet, hogy aznap este megérintjük-e a nézőt a darabbal, vagy nem.

Ez a varázsa a színháznak... Szóval, akkor ha valaki megnézte a premiert, aztán két hónap múlva újra elmegy a III. Richárdra, akkor egy másmilyen előadást láthat?

Igen, előfordulhat. Ahogy ön is mondta: ez a színház varázsa. Ha a néző megnézi két hét múlva, vagy egy hónap múlva, vagy három hónap múlva újra, lehet, hogy egészen más gondolat, más mozdulat érinti majd meg. Vagy az is lehet, hogy épp nem mond neki semmit – amelyben persze én is hibás lehetek, mert abban a pillanatban nem vagyok olyan lelkiállapotban, hogy közvetíteni tudjam a darab mondanivalóját, mélységét. De természetesen, ahogy mondtam, mindig próbáljuk a legjobbat nyújtani a nézőknek.