Világhírű szájharmonikások Budapesten - Sztárvendég a Fata Morgana

Fatamorgana
Vágólapra másolva!
Többek között a holland Fata Morgana szájharmonika-kvartett lép fel szeptember 3-án este hét órától a Budapesti Művelődési Központban, az I. Szájharmonikás esten. Az est az évtizedes múltra visszatekintő budapesti Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál hagyományait követi. A koncert célja az, hogy a közönség találkozzon a szájharmonika műfaji sokszínűségével – ezenkívül láthatnak különleges, egyedi szájharmonikákat is. A rendezvény házigazdája Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb, világhírű kortárs magyar szájharmonikás.
Vágólapra másolva!

A Fata Morgana nem először jár Budapesten. 2009-ben, a IV. Nemzetközi Szájharmonika Fesztiválon léptek fel először a magyar fővárosban – akkor telt ház előtt játszottak.

Fata Morgana - a legfurcsább hangszereken játszanak Forrás: Fatamorgana

A zenekar a 80-as években alakult. A több mint 30 éve játszó együttest a harmonika műfaj világhírű előadói között tartják számon. A formációt számos díjjal tüntették ki. A tagok egyenként is szólóvirtuózai a hangszereiknek. Egészen különleges harmonikákon játszanak – nem hétköznapi még a látvány sem. Játszottak a világ számos pontján, Európában, az Egyesült Államokban, Kínában, Taiwanon, Koreában, Japánban.

Fata Morgana Forrás: Fatamorgana

Most Pribojszki Mátyás meghívására érkeznek ismét Magyarországra. Évek óta baráti a kapcsolat a magyar zenész és a holland zenekar között – több nemzetközi szájharmonika-fesztiválon találkoztak. Pribojszki Mátyás azt mondta az Origónak, hogy a saját duójával, a Grunting Pigsszel őket is meghívták már többször Hollandiába zenélni. A Grunting Pigs duó stílusa egyedi, energikus, vidám, pozitív blueszene, amelyben a szájharmonika a domináns szólóhangszer, de a virtuóz gitárjátékkal és az énekkel együtt alkot kerek egészet. Sajátos hangulatban idézik meg a blues nagyjainak, így például Jimmy Reed, Willie Dixon, Muddy Waters, Little Walter, Junior Parker kiváló darabjait. A Grunting Pigs missziója az élő zene népszerűsítése. Kizárólag élőben játszanak mindenhol, ahol fellépnek.

Grunting Pigs - a bluesduó Forrás: Pribojszki Mátyás

Legutoljára az év első felében játszott együtt a Fata Morgana és a Grunting Pigs, ahol megalkották első közös dalukat is, a My Little Angelt. Egy holland stúdióban vették fel a dalt. Pribojszki Mátyás elmondta, hogy a stúdiómunka után, vacsora közben találták ki, hogy videoklip is készüljön a dalból, amelyet Magyarországon forgatnak majd.