Teltházas búcsúkoncertet adott a haldokló énekes

HORIZONTAL
Gord Downie múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott el rajongóitól.
Vágólapra másolva!
Érzelmes búcsúkoncerttel zárta utolsó túráját Kanada egyik legismertebb előadóművésze, a The Tragically Hip énekese, Gordon Downie. A sztárnál végstádiumos agyrákot diagnosztizáltak.
Vágólapra másolva!
Gord Downie egy 2004-es koncerten Forrás: AFP

Minden idők egyik legismertebb kanadai bandájának a The Tragically Hip-nek a kingstoni, teltházas koncertjét élőben közvetítették szombaton, így az egész ország láthatta. Több ezren viszont a helyszínen élhették át a legendás énekes érzelmes búcsúját - írta meg a BBC.

Justin Trudeau miniszterelnök, aki maga is részt vett a koncerten, úgy fogalmazott,

„több mint 30 esztendeje ez az együttes Kanada hangja".


Azt is mondta, hogy a koncert örökké a szívükben és lejátszási listáikon marad.

A kanadai köröben egyszerűen csak Hip-nek nevezett együttes abból az ontariói városból indult a nyolcvanas évek elején, ahol most befejezték az utolsó turnét. A főiskolai zenekar nagy karriert futott be a kontinensen, a bandát ismerték az Egyesült Államokban is.

Ugyanakkor tizennégy albuma elsősorban Kanadában aratott nagy sikert, ahol kisvárosokról, kanadai irodalomról és jégkorongról írt dalaival a nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált.

Az 52 éves Gord Downie, akit a Canadian Broadcasting Corporation "nem hivatalos koszorús költőnek" nevezett, májusban jelentette be, hogy halálos beteg, és az agydaganat legagresszívabb típusát diagnosztizálták nála. A hír az egész országot megrázta. A Tragically Hip búcsúturnéra indult. Utolsó koncertjükre percek alatt elkapkodták a jegyeket. Harminc dalt, és három ráadást játszottak szombaton, tehát nem volt rövid a koncert, a haldokló Gord Downie végig energikusan énekelt, nem látszott rajta, hogy nagyon beteg.