Meghalt Hollywood titkos énekhangja

The Academy & MoMI To Host Special Archival Screenings Of "The Sound of Music" GettyImageRank1 Hosting Archival HORIZONTAL USA MUSEUM New York City Arts Culture and Entertainment Attending Special The Sound Of Music Marni Nixon Screening Museum of the Mov
NEW YORK, NY - MAY 02: Actress Marni Nixon attends The Academy & MoMI hosts special archival screening of "The Sound of Music" at Museum of the Moving Image on May 2, 2015 in New York City. Rob Kim/Getty Images for Academy of Motion Picture Arts and Sciences/AFP
Vágólapra másolva!
Fantoménekesnő volt Marni Nixon: híres színésznők énekhangját kölcsönözte egy halom hollywoodi filmben. Akkoriban senki nem tudta, de ő énekelt Audrey Hepburn helyett a My Fair Ladyben, vagy Natalie Wood helyett a West Side Storyban. Marni Nixon 86 éves korában, vasárnap halt meg New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb hollywoodi titok volt ő maga. Természetesen nem beszélhetett arról, hogy igazából ő énekel a nagy színésznők helyett a filmekben. Szerződésben tiltották meg neki, hogy bárkinek is szóljon a közreműködéséről. Énekelt többek között a West Side Storyban (1961 - Natalie Wood helyett), a My Fair Ladyben (1964 - Audrey Hepburn), de

énekelt Marilyn Monroe helyett is az 1953-as Szőkék előnyben című filmben is.

Nevét sokáig a filmek stáblistájában és a filmzenék lemezein sem tüntették fel. A dolog végül mégis kiderült, de nem Nixon dicsekedett el háttérmunkájával. Deborah Kerr, az 1956-os Anna és a sziámi király című film színésznője kotyogta el később, mikor elismerően beszélt Marni Nixon munkájáról. Kerr helyett is Nixon énekelt az 1956-os filmben.

Marni Nixon még 2015 májusában Forrás: AFP/2015 Getty Images/Rob Kim

Karrierje kezdetén Nixont még zavarta, hogy mások filmbeli énekhangjaként keresi kenyerét, de később megbékélt a dologgal. Egy 2006-os memoárjában úgy fogalmazott:

A kaliforniai Altadenában született énekest később A muzsika hangjai című film egyik apácájaként láthatta a közönség, majd az 1998-as Mulan című rajzfilm egyik szereplőjének volt a hangdublőrje.

Nixon még tinédzserként kezdett énekelni a '40-es években, és vagy 50 filmben énekelt - írja a Guardian. A nagy hollywoodi musicalek aranykorának végével Nixon

saját televíziós gyermekműsort vezetett, szimfonikus zenekarokkal lépett fel, színházi előadásokban játszott, fesztiválokon vendégeskedett és tanított.

Háromszor ment férjhez, elsőként Ernest Gold Oscar-díjas filmzeneszerző-karmesterhez, majd egy Lajos Fenster nevű orvoshoz, végül Albert Block fuvolaművészhez.