Szőke András kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Szőke András, Badár Sándor, Karinthy-gyűrű
A Karinthy-gyűrű idei kitüntetettje, Szőke András humorista az elismerés átadásán a Magyar Rádió Márványtermében. Jobbról Badár Sándor humorista.
Vágólapra másolva!
A Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit elismerő díjat a Magyar Rádió Márványtermében adták át. Az 1975-ben alapított Karinthy-gyűrűt Dobos Menyhérttől, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójától és Vaszily Miklóstól, az MTVA megbízott vezérigazgatójától vette át Szőke András.
Vágólapra másolva!
A Karinthy-gyűrű idei kitüntetettje, Szőke András humorista az elismerés átadásán a Magyar Rádió Márványtermében. Jobbról Badár Sándor humorista. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

- mondta a díjazottról alkotótársa, Badár Sándor, aki három évvel ezelőtt kapott Karinthy-gyűrűt.

Badár Sándor és Szőke András pályafutása egyszerre indult, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból. Badár Sándor erről úgy fogalmazott, hogy a szentesieknek genetikailag egy plusz mondattal több van az agyukba építve, "ezért is juthatott eszébe Bandinak, hogy egy szuper 8-as kamerával forgasson játékfilmet, ettől aztán ezek

nemcsak humorosak, hanem szürreálisak is lettek".

Azt is hozzátette, hogy legismertebb mozijában, a Roncsfilmben Szőke András a VIII. kerületi lét dialógusait mutatta be utánozhatatlanul, és mostani lakó- és alkotóhelyén, a Veszprém megyei Taliándörögdön is stílust teremtett:

Szőke András az MTI-nek elmondta: kollégáival mindig egy bizonyos réteget próbált elemezni, a kisemberek, a vidéki emberek történetei érdeklik. Mint mondta, nagyon örült annak, hogy többen is megkapták a Karinthy-gyűrűt az elmúlt években azok közül, akik számára nagyon fontosak.

Szőke András a Karinthy-gyűrűvel. Forrás: MTI/ Máthé Zoltán

- mondta.

"Különös módon keveredtünk a média felé, és úgy adta a sors, hogy Szomjas György és Simó Sándor segíteni tudott nekünk több film elkészítésében. Ezekben volt

szatíra, önirónia, a játékfilmek mellett készült több olyan tévés dokumentumfilm is, amelyekbe szintén bele van ágyazva a humor.

Folyamatosan járjuk az országot, rengeteg ötlet van, és örömteli, hogy ma olyan fiatalok tudnak filmeket készíteni, akik a teljes nagyközönséget szólítják meg" - fejtette ki Szőke András az MTI-nek.

Szőke András rendezőként vagy színészként szerepelt például a Roncsfilmben (1992), a Gengszterfilmben (1997), a Csudafilmben (2005), a Hasutasokban (2007), a Bakkermannban (2007) és a Papírkutyákban (2008) is.

A Karinthy-gyűrű 10-12 gramm aranyból készül. Az elismerés korábbi díjazottjai között volt mások mellett

Hofi Géza, Karinthy Ferenc, Moldova György, Farkasházy Tivadar, Sinkó Péter, Fábry Sándor, Boncz Géza, Déri János, Kern András és Bajor Imre.

A díjátadón jelen voltak további díjazottak: Nádas György, Maksa Zoltán, Varga Ferenc József és Aradi Tibor is.