Bátor évadra készül a Nemzeti Színház

Nemzeti Színház, 2016.09.03. Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095, színtársulat, előadás, kultúra,
A budapesti Nemzeti Színház Budapest IX. kerületében található. Önálló épülete majd' fél évszázaddal az első lebontása után, 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit. 2016.09.03.
Vágólapra másolva!
A 2016/2017-es évadban öt nagyszínpadi és öt stúdiószínpadi bemutatót tervez a Nemzeti Színház, a premierek fele pedig ősbemutató lesz. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról külön előadással emlékezik meg társulat.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila igazgató az MTI-nek elmondta, hogy három produkcióval készülnek az évadkezdésre. A nagyszínpadon Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője rendezi Dosztojevszkij A krokodilus című művét október 7-i premierrel. Bergman Szenvedély című művét Kiss Csaba rendezésében október 15-én mutatják be a Gobbi Hilda Színpadon.

Szilágyi Andor Tóth Ilonka című darabját, amelynek bemutatója október 25-én lesz a nagyszínpadon, Vidnyánszky Attila rendezi. Elmondta, hogy

a Nemzeti Színház ezzel az előadással ünnepli az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

A címszerepet, a gyilkosság vádjával kivégzett medikát, Tóth Ilonát Waskovics Andrea alakítja. Mellette olyan színészek láthatók, mint Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági, akik a forradalmi események résztvevői, tanúi voltak. A darab ősbemutatója Varsóban, a Teatr Polski színpadán lesz október 21-én.

A Gulag virágai címmel Földes László Hobo szereplésével szintén Vidnyánszky Attila rendezésében készül előadás november 12-i bemutatóval. Ivan Viripajev Részegek című darabja Viktor Rizsakov rendezésében lesz látható november 19-től. December 16-án pedig Branislav Nusic A miniszter felesége című darabját mutatják be Udvaros Dorottyával a főszerepben, Árkosi Árpád rendezésében.

Az évad második felében a színház egyik visszatérő alkotója,

Bozsik Yvette egy műfajokon átívelő zenés produkciót rendez Szent Ferenc életéről,

Michel de Ghelderode szövegével, Bakos-Kiss Gáborral a címszerepben. Zsótér Sándor, aki minden évben rendez a színházban, ezúttal Euripidész Hippolütosz című művét állítja színpadra Rakovszky Zsuzsa új fordításában, Törőcsik Mari szereplésével.

Vidnyánszky Attila Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Vidnyánszky Attila az évad második felében a Csíksomlyói passiót és a Bánk bánt rendezi. A Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével, Berecz András szereplésével készülő Csíksomlyói passiót a tervek szerint Csíksomlyón is eljátsszák majd. A Bánk bánt ezúttal a stúdióban mutatják be Mátray Lászlóval, Udvaros Dorottyával, Horváth Lajos Ottóval, Farkas Dénessel és Söptei Andreával a főbb szerepekben.

Kitért arra is, hogy Reviczky Gábor szerződése a múlt évad végén lejárt, és a színész úgy döntött, hogy nem szeretné azt megújítani, ez azonban az évadkezdést nem befolyásolja.

Különleges együttműködések

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy közös évadkezdésre készülnek a Nemzeti Táncszínházzal, így szeptembertől különleges táncprodukciókat is láthat a közönség.

Az előző évaddal kapcsolatban Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a nyári előadásokkal együtt a Duna-parti Nemzeti Színház

második legjobb évadát zárták augusztus 1-jén,

a nézőszám meghaladta a 120 ezret. A nézők negyede vidéken és a határon túl látta a társulatot. Arról is beszélt, hogy a nyári program újdonságot jelentett a színház életében, számos fesztiválon, vendégjátékon vett részt a társulat.

Vidnyánszky Attila szerint egyre több meghívást kap a színház. Az új évadban például A szarvassá változott fiú című előadás új, színházi-filmes változatát mutatják be Párizsban, a Théatre de l'Atelier-ben. A produkciót decemberben a Nemzeti Színházban is játszani fogják.

Az igazgató jelenleg Szentpéterváron dolgozik, ahol a Bűn és bűnhődésből készülő előadást rendez. Elmondta, hogy terveik között szerepel az Alekszandrinszkij Színházzal egy közös produkció létrehozása, valamint a szentpétervári színház iskolája és a Kaposvári Egyetem diákjai közötti együttműködés is.

Érkezik a legendás dán társulat

A Nemzeti Színházba érkező vendégjátékok közül kiemelte Eugenio Barba és a dán Odin Színház előadását. A Fa című produkció premierje szeptember 19-én lesz Holstebróban, Budapesten pedig szeptember 30-tól öt alkalommal láthatja a közönség. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy

egyre bátrabb előadások felé szeretné elmozdítani a Nemzeti Színházat.

Az antropológiai színház szerinte egy olyan színházi nyelv, amely hiányzik a magyar színházi életből, de fontos lenne, hogy megjelenjen. Az Odin Színház színészei ezért mesterkurzust is tartanak majd Budapesten.

Az igazgató a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóról (MITEM) elmondta, hogy meghívták a fesztiválra Silviu Purcarete emblematikus előadását, a Faust című óriásprodukciót, a Rimas Tuminas rendezte Anyegint, valamint egy Bergamóból érkező izgalmas olasz színházat. Az európai színházi élet egyik legendás alakjának számító Thomas Richards egy mesterkurzussal és egy produkcióval is bemutatkozik a MITEM-en, amelyre Szuzuki Tadasi Macbeth-rendezését is szeretnék meghívni.

A Nemzeti Színházban egyre több vidéki társulat előadásait is láthatja a közönség. A színház kinyitotta kapuit - mondta Vidnyánszky Attila, ezzel utalva arra, hogy a Nemzeti aktív szerepet játszik az amatőr színházi mozgalom újjáélesztésében, a költészet napján és a fogyatékossággal élők világnapján külön rendezvényeket tartott, valamint új kezdeményezésként magyar iskolák határon túli testvériskoláikkal találkozhatnak a színházban.

- mondta Vidnyánszky Attila.

Az igazgató korábban az Origónak is értékelte az elmúlt évadot, és a 2016/2017-es évaddal kapcsoalatos tervekről is beszélt. A cikket ide kattintva olvashatja el.