Az Ördögkatlanon is Esterházy Péterre emlékeznek

ördögkatlan fesztivál sajtáj
Vágólapra másolva!
Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd. A fesztiválon a csütörtökön elhunyt Esterházy Péterre is emlékeznek.
Vágólapra másolva!
Az Ördögkatlan szervezői és fellépői korábban Budapesten is tartottak sajtótájékoztatót. Forrás: Origo

Bérczes László, a fesztivál egyik főszervezője az eseményt beharangozó pécsi sajtótájékoztatón hétfőn azt mondta: az eredetileg kis rendezvénynek szánt fesztivál mára naggyá vált. Idén

öt nap alatt, négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 programot - köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet és mintegy 140 kiállítást - tartanak.

Lesznek továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések.

A rendezvény

idei díszvendége Udvaros Dorottya színművész és Kovács Gerzson Péter koreográfus, valamint Both Miklós zeneszerző, előadóművész,

aki egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.

Udvaros Dorottya, az idei fesztivál egyik díszvendége, mellette jobbra a főszervezők: Bérczes László és Kiss Mónika. Forrás: Origo

Bérczes László hozzátette: idén a szponzorok jóvoltából az Ormánságban található, mintegy száz lakosú Besencéről érkező gyerekek ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

Az Ördögkatlanon a múlt csütörtökön elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas íróra emlékeznek augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben,

mások mellett Grisnik Petra színművész közreműködésével - emelte ki Kiss Mónika, a fesztivál másik főszervezője.

A szervezők arról is beszámoltak, hogy az új helyszínként belépő Villánykövesd ismert pincesorát képzőművészek "álmodják újra": galériasort alakítanak ki. Kiss Mónika a kiemelt programok között említette

a Saul fia című Oscar-díjas film vetítését, amelyet augusztus 3-án a beremendi Megbékélés kápolnában tartanak; emellett kiállítás is látható lesz a film forgatása alatt készült fotókból.

A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon.

A fesztivál

eddigi legnagyobb vállalkozásaként

Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden. A Hungarian Studio Orchestra fellépésével, Dinyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társulat készíti el a fesztiválra.

Az Orlai Produkció öt előadással - a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kriplimari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal - érkezik a fesztiválra. A Katona József Színház az Abigail bulija és a Cosi fan tutte című produkcióval, a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és a Sötétben látó tündér című darabbal vesz részt a rendezvényen.

A fesztiválon fellép még a Nemzeti Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói. Látható lesz a színművészeti egyetemek hallgatói által készített, Zsótér Sándor rendezte Sirály és a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché című előadás.

Bérczes László kiemelte:

1996 nyarán, 20 éve alapították meg a Bárka Színházat,

amelynek szellemiségét kiállítással, lengyel utcaszínházzal - a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével - a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel.

Az Ördögkatlanon többek között a Quimby, a Kiscsillag, 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, Ferenczi György és a Rackajam koncertje is várja a közönséget, és fellép a Wombo Orchestra is.

Kiss Mónika az MTI-nek elmondta:

a fesztiválon mintegy 6000 művész lép fel,

a rendezvény idei költségvetése meghaladja a 100 millió forintot, amelyből 40-45 millió forintos összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít.
A fesztivál részletes programja a www.ordogkatlan.hu oldalon található.