Nyilatkozatháború dúl a Liget Projekt körül

Civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen vasárnap a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát.
Budapest, 2016. április 24. A résztvevők a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát formázzák meg a Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu csoportok, a liget fáinak védelméért szervezett demonstrációján a Városligetben 2016. április 24-én. A tüntetők szerint a Liget-projekt megvalósítása sok fa kivágásával járna.
Vágólapra másolva!
Tovább folyik a nyilatkozatháború a Vársoliget körül. A Liget Projekt közleményben válaszolt a Városligetért aggódó civilek vasárnapi demonstrációjára. Szerintük a pontatlan állításokkal szemben az évtized végére az eddigieknél sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat.
Vágólapra másolva!

„A Greenpeace magyarországi szervezetének tegnapi közleményében azt olvashattuk, hogy 30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasodó épületekkel kell számolni a projektben, ezzel szemben

– írják.

A demonstráció résztvevői a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát formázták meg Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nő a zöldterület

A Liget Projekt az az állítást is cáfolja, hogy a tervezett fejlesztés nyomán 12%-osra nőne a Városliget beépítettsége, hiszen „a Városligeti Építési Szabályzat maximum 7 %-ot engedélyez, amit természetesen nem fog meghaladni a beépítettség aránya.”

Szerintük épp a park feleslegesen lebetonozott részeinek, a szükségtelenül széles utak és parkolók feltörésével, valamint a használaton kívüli épületek elbontásával fogják elérni a zöldfelület növekedését, a növényzet rehabilitációja pedig átfogó és hosszú távú szakmai program alapján történik majd meg. Összességében a mostani 60 százalékról 65 százalékra fog nőni a zöldterület aránya.

Az Új Nemzeti Galéria terve a Városligetben Forrás: ligetbudapest.org

Szerethetőbb lesz a Városliget

A Városliget területének jelenleg 35 százaléka beton, a naponta több mint tízezer, parkon áthaladó, illetve ott parkoló autó pedig jelentősen károsítja az egyébként is elhanyagolt növényzetet. „Az autóforgalom radikális csökkentésével, a zöldterület növelésével, az intézményi hálózat megújításával és az új kulturális intézmények létrehozásával a Liget Budapest Projektnek köszönhetően az évtized végére eddigieknél sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat” – írják.