Ne romázzon többet, mondja, hogy cigány

fischer iván
Vágólapra másolva!
A Budapesti Fesztiválzenekar 2016-17-es évadát beharangozó sajtótájékoztatója két szempontból is rendhagyó volt. Egyrészt babzsákokon heverésztünk, másrészt Fischer Ivánt felhatalmazták arra, hogy többet ne romázzon, hanem mondja nyugodtan, hogy cigány.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Fesztiválzenekar évről évre többet próbál tenni azokért, akik önerejükből nem jutnak el a koncerttermekbe. A hátrányos helyzetű fiatalokért, akiknek a klasszikus zene teljesen ismeretlen és elérhetetlen, a mozgásukban korlátozott gyerekekért, akik csak komoly erőfeszítések árán juthatnának el egy hangversenyre, az idősekért, a családokért, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy jegyet vásároljanak, a templomi közösségekért, a kisvárosok és falvak lakóiért.

Fischer Iván azt mondta: "Mi 20 vagy 30 éve olyan zenekart szeretnénk létrehozni, ami sokkal több, mint egy szimfonikus zenakar, ami valóban szembenéz azzal a kérdéssel, hogy nem lehet úgy élni, hogy pár ezres közönségnek játszunk folyamatosan, és közben semmi közünk nincs a tömegekhez, a társadalom többi részéhez."

Fischer Iván széles tömegekhez viszi el a komolyzenét Forrás: Akos Stiller/Akos Stiller

Az Igazgyöngy Alapítvány mellett talán ők teszik a legtöbbet a hátrányos helyzetű gyerekekért is. Cserdi is fontos állomása a BFZ programjának, együttműködésüket most megpecsételték. A Fesztivál Zenekar baráti köre két hegedűt ajándékozott a baranya megyei Cserdinek, hogy polgármestere, Bogdán László segítségével olyan fiataloknak adja tovább, akik megbecsülik és örülnek neki, akiknek talán majd pont a hegedűk segítségével sikerül hátrányos helyzetükből továbblépni az életben.

Bogdán László megköszönte a hangszereket és azt mondta Fischer Ivánnak: "Önök remek emberek, tartsák magukat ehhez."

Majd így folytatta: "Az egyszerű cigányemberek művészek, mégpedig abból az aspektusból, hogy ők ötvenezer forintból élnek. Higgyék el nekem, hogy az az igazi művészet. Hogy mi megismerhettük azt a muzsikát, amit a BFZ elhozott hozzánk, az olyan volt, mint amikor Madonna Pécsen koncertezik. Fischer úr, tartsa meg jó szokását, ne romázzon, cigányok élnek ebben az országban."

Bogdán László, Cserdi polgármestere átadja a téglát Fischer Ivánnak Forrás: Origo

Ugyanez a törekvése az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének, L. Ritók Nórának is, aki szintén azon dolgozik, hogy adjuk vissza a cigányok önbecsülését.

Bogdán is hozott ajándékot, egy szép vörösre égetett téglát, amit cserdi cigányok és ő maga készített, a Fesztivál Zenekar logóját fúrták-faragták bele.

"Ezt a téglát nem azért hoztam, hogy falat építsünk, hanem hogy ez legyen az első, amiből házat építünk" - tette hozzá Cserdi polgármestere.

Hoppál Péter az állami támogatás mértékéről beszélt Forrás: Origo

A sajtótájékoztatón ott volt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy az EMMI megsokszorozta a Fesztivál Zenekar támogatását, idén 1 milliárd 150 millió forinttal támogatja a zenekart. 2010-ben 320 millió volt az állami támogatás mértéke.

Fischer Iván reménykedik abban, hogy a fővárosi támogatással kapcsolatban is rendeződnek a dolgaik. Az általa vezetett BFZ-t 1992 óta támogatja Budapest, tavaly például 260 millió forinttal. A főváros idei költségvetésében azonban nem szerepel. Fischer Ivánék levelet is írtak Tarlós István főpolgármesternek, aki türelemre intette őket.

Ezek olyan erős jelenetek voltak, hogy szinte eltörpült mellettük a jelentős koncertek és előadók híre. Pedig lesznek szuper előadások. Íme.

Gazdag új évad elé nézünk Forrás: Akos Stiller/Akos Stiller

Új évad

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a 2016–17-es évadot is a Müpával közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal indítja szeptemberben, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll. A Fischer Iván által összeállított programnak köszönhetően eljutunk a Montmartre bohém művészvilágába, az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándulunk Henri Dutilleux kedvéért, akinek a centenáriumát 2016 januárjában ünnepelte a zenei világ. A programsorozat keretében a jól megszokott nagyzenekari, barokk és kortárs hangversenyeken kívül a könnyedebb világzenei és jazzkoncertek hangulatába is belekóstolhat a közönség.

Új sorozatok

A BFZ a következő szezonban két új sorozatot is indít. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy Fischer Iván a program lényegét megfogalmazta:

Fel szeretnénk építeni a jövő előadógenerációját, és ehhez természetesen a pályakezdő karmesterek is hozzátartoznak. Élénken emlékszem, milyen volt, amikor engem dobtak hasonlóan mély vízbe néhány évtizeddel ezelőtt. Nagyon sokat segített, hogy barátságos, segítő szempárokat láttam a nézőtéren. Kérem, mosolyogjanak kicsit az új fiatalokra.”

A három bemutatkozó karmester Dubóczky Gergely és az ausztrál Vladimir Fanshil, akik évek óta dolgoznak Fischer Iván mellett asszisztenskarmesterként, illetve a francia Victor Aviat, akit elsősorban oboaművészként ismerhet a BFZ közönsége.

Fischer Iván az új évadban Ravelt, Debussyt, Dutilleux-t, Bartókot, Schubertet, Beethovent, Mendelssohnt, Mahlert, Lisztet és Strausst vezényel majd Forrás: BFZ / Stiller Ákos

A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében muzsikusaink korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is.

A Fesztiválzenekar barokk együttese többször is fellép az évad során: a japán-bajor származású hegedűművész Midori Seiler, a régi zene valódi kiválósága kétszer látogat el hozzánk, egy olasz és egy német műsorral, Hervé Niquet pedig egy francia barokk programot játszik muzsikusainkkal művészeti vezetőként és koncertmesterként.

Midori Seiler, a régi zene valódi kiválósága kétszer látogat el hozzánk Forrás: Maike Helbig

Nagyzenekari koncertek

Nagyzenekari koncertjeiken találkozhatnak Sosztakovics, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Beethoven, Liszt, Bartók, Mahler, Strauss, Wagner, Vivaldi és Berlioz dallamaival is. Műveiket olyan világklasszisok interpretációban hallhatjuk, mint az orosz programmal visszatérő Dmitrij Kitajenko, a 73 éves Beethoven-specialista Richard Goode, a legendás görög hegedűművész, Leonidas Kavakos, az észt zene nagykövete, Paavo Järvi, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár, vagy a tavaly meggyőző francia műsorral debütáló fiatal karmestertehetség, Robin Ticciati.

Dimitrij Kitajenko Forrás: Paul Leclaire

Budapestre érkezik emellett Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatković, aki a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazić, aki korábban a londoni Promson is muzsikált már a BFZ-vel, és Budapesten is igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként, az egyedi hangú francia csellóművész, Sonia Wieder-Atherton, és a szintén visszatérő norvég csellista, Truls Mørk.

Fischer Iván az új évadban Ravelt, Debussyt, Dutilleux-t, Bartókot, Schubertet, Beethovent, Mendelssohnt, Mahlert, Lisztet és Strausst vezényel majd, a Titokkoncertek helyett azonban ezúttal karácsonyi koncerteket szervezünk Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.

A maraton főhőse

A maraton főhőse Johannes Brahms lesz, tehát a páros kitérő (Mendelssohn-Schumann) után jövőre ismét egyetlen zeneszerző műveit játssza a Müpával közösen szervezett napon a magyarországi klasszikus zene krémje.

A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.

A koncertjeinkkel, közösségi tevékenységünkkel és a zenekar misszióival kapcsolatos információk megújult honlapunkon még áttekinthetőbb formában lesznek elérhetőek.

Templomi koncert Forrás: Origo

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az elmúlt több mint harminc év alatt elérte, hogy hazavárják a világ legfontosabb és legrangosabb hangversenytermeibe, Fischer Iván és a BFZ muzsikusai mégis azt tartják a legfontosabbnak, hogy az itthoni közönség számára elérhető legyen a zenéjük –

minden korosztály és társadalmi réteg számára, minden körülmények között.

Ennek a küldetésnek az erősítésére szervezik a Közösségi Heteket, és erről szól a TérTáncKoncert is, amelyet ezúttal június 3-án tartanak meg a Hősök terén, 500 hátrányos helyzetű gyerek bevonásával.