Az életünket mentheti meg egy operaénekes

Horizontal
Russian soprano Olga Peretyatko sings an aria from from Giuseppe Verdi's "I vespri siciliani" during the Victoires de la Musique Classique, the annual French classical music awards ceremony, at the Halle aux Grains in Toulouse, on February 24, 2016. / AFP / AFP PHOTO / REMY GABALDA
Vágólapra másolva!
Vagy legalábbis megpróbálkozik vele. Mostantól ingyenesen rendelhető segélyária a nappaliba.
Vágólapra másolva!

Ki gondolná, hogy a Bohémélet egyik áriája akár életet is menthet? Na jó: talán életmentésre azért nem alkalmas, de segíteni mindenképp segíthet a nehéz helyzetbe jutott embereken. Legalábbis így gondolja Joshua Sofaer, az Opera Helps program kiagyalója.

Nem kell operába menni az operáért (képünk illusztráció) Forrás: AFP/REMY GABALDA/Remy Gabalda

A projekt lényege egyszerű: ha valaki úgy érzi, valamilyen lelki problémája miatt segítségre lenne szüksége, egy letölthető alkalmazás vagy egy telefonszám segítségével

a saját lakásába hívhat egy operaénekest,

aki rövid, a problémáról szóló eszmecsere után választ egy odaillő áriát, és a szoba intimitásában elénekli azt a „páciensnek”.

„A terápiával vagy az orvos meglátogatásával ellentétben az Opera Helps nem gyógyítja meg a problémát, de a korábbi résztvevők mélyen megindítónak találták az élményt” – írja a kezdeményezésről az operarajongó Joshua Sofaer. Sofaer a maga példáját szem előtt tartva jött elő az ötlettel: úgy érezte, az opera közvetlen hatással van az érzelmeire, ráadásul nagyon gyorsan idéz elő pozitív változást a hangulatban.

A baj csak az – véli a kezdeményező –, hogy míg régebben az opera a tömegek műfaja volt, addig ma mind társadalmi megítélése szerint, mind pedig az ára miatt átalakult a gazdagok és a magasan iskolázottak előkelő mulatságává. Sofaer úgy gondolja, azzal, hogy a szó szoros értelmében beviszik az operát az emberek nappalijába,

olyanokhoz is eljuthat ez az instant szíverősítő, akik amúgy soha nem találkoztak volna vele.

A szobamagány ráadásul fel is erősíti az élményt: „A hang ereje egy intim térben intenzív és megrendítő élményt teremt. A résztvevő szokatlan módon, és ettől nagyobb figyelemmel hallgatja a zenét, miközben a saját problémái is fókuszba kerülnek.” Sofaer ugyanakkor belátja: meglehetősen egyénfüggő, hogy segít-e valóban valakinek egy személyesen neki énekelt ária. De a The Guardian ezt firtató kérdésére úgy válaszol: valószínűleg úgyis eleve csak olyanok rendelnek maguknak segélyoperát, akikre tényleg jó hatással lehet az élmény.

Az énekes választ egy, a problémánkhoz illő áriát Forrás: Opera Helps

Az Opera Helps program egy-egy alkalma teljesen ingyenes, és nagyjából fél órát vesz igénybe. Kilenc professzionális operaénekes vesz részt benne, akiket a coach-ként akkreditált Sofaer személyesen képzett ki – például arra, hogy figyelmesen hallgassák meg a megrendelő problémáit, és ne akarjanak neki tanácsokat adni, inkább tegyenek fel egyszerű, nyitott kérdéseket.

A kezdeményezés Magyarországon – egyelőre? – nem elérhető, azonban a honlapon bárki jelezheti, hogy igényt tartana a szolgáltatásra. Ha elég bánatos magyar operarajongó gyűlik össze, talán megfontolják a program itteni bevezetését is.