Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Metál karácsony lesz karácsony előtt

Iced Earth
Vágólapra másolva!
December 19-én a Barba Negrában lép fel az Iced Earth, az Ensiferum, a Kataklysm és az Unearth.
Vágólapra másolva!

A metal zenék kedvelőinek idén december 19-én lesz Karácsony! Aznap lép fel ugyanis a Barba Negra Music Clubban az Iced Earth, az Ensiferum, a Kataklysm és az Unearth. A szokatlanul ütős társulat európai turnéját az MTV egykori legendás rock és metal műsoráról, a Headbangers Ballról nevezték el.

A legendás műsor

Az MTV 1987. április 18-án mutatta be a Headbangers Ballt. Nyolc éven sugározták az Egyesült Államokban, és 6 éven át Európában. A műsorban a videóklipek mellett zenekari interjúk és helyszíni, fesztiválos bejelentkezések is rendszeresek voltak. 2008-ban a műsor újraindult, ráadásul elkészült a magyar verzió a Blind Myselfes Tóth Gergő műsorvezetésével.

A tv műsor idén egy koncertsorozat formájában tér vissza. A decemberben induló turné a műfaj négy nagyágyúját vonultatja fel:

egyazon este áll színpadra az Iced Earth, az Ensiferum, a Kataklysm és az Unearth.

Iced Earth Fotó: Justin Borucki

A bandák

A fő fellépőnek az Iced Earth tekinthető: a floridai zenekar a '80-as évek közepén alakult, azaz nagyjából egyidős az MTV műsorával. A csapat Burnt Offerings című lemezével tette világszerte ismertté a power és thrash metal határán elhelyezkedő zenei stílusát, és azóta is a legjobbak között vannak: 2014-es, Plagues Of Babylon című albumuk például a slágerlisták 5. helyéig jutott Németországban.

A jó egy évtizeddel később, 1995-ben indult Ensiferum a skandináv folk zenekarok egyik legsikeresebbike. Dallamos folk metal zenéjükben hagyományos finn hangszereket ötvöznek agresszív metal hangzással, évtizedek óta kitartó népes rajongótábort gyűjtve maguk köré. One Man Army című legutóbbi lemezük Finnországban az 1. helyig menetelt, míg Németországban a 15. helyet gyűjtötte be a slágerlistán.

A turné harmadik szereplője a death metal egyik legnagyobb és méltán ismert képviselője, a kanadai Kataklysm. Az együttes nemrég fejezte be 44 állomásos európai turnéját, mely az Of Ghosts and Gods lemezt mutatta be – ezzel a kiadvánnyal nemrég a kanadai Grammy-ként számon tartott Juno-díjat is megnyerték.

Az Egyesült Államokból, Massachusetts-ből érkező Unearth a metal egy modernebb válfaját képviseli majd: az 1998-ban alakult metalcore banda legutolsó lemeze a 2014-es Watchers Of Rule.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről