A színházak rejtett zugai tárulnak fel a Színházak éjszakáján

Az idei Színházak éjszakája szeptember 17-én várja a nézőket.
Vágólapra másolva!
Harminc fővárosi színház várja különleges programokkal a közönséget szeptember 17-én, a Színházak éjszakáján. Az eseményeket a korábbi évekhez hasonlóan egyetlen karszalaggal lehet majd látogatni.
Vágólapra másolva!
Az idei Színházak éjszakája szeptember 17-én várja a nézőket. Forrás: facebook / színházak éjszakája

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvény csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a színházi évadot megnyitó programsorozaton

a nézők kulisszatitkokat ismerhetnek meg, és új helyszíneket fedezhetnek fel.

Úgy nyerhetnek betekintést a színház világába, ahogyan évad közben nincs lehetőségük.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy

idén az esélyegyenlőségre szeretnék felhívni a figyelmet:

több színház audionarrációval, akadálymentes járatokkal, jeltolmácsolással készül. Az eseményen részt vesz a Baltazár Színház is, amely fogyatékossággal élőkkel együtt hoz létre előadásokat.

Komáromi György, a Színházak éjszakája projektvezetője elmondta, hogy a fővárosi színigazgatók kezdeményezése nyomán öt éve megvalósuló rendezvény fő támogatója idén is Budapest Főváros Önkormányzata.

Kezdetben 13 fővárosi színház vett részt az eseményen, az idén pedig már 30 színház csatlakozott

– hangsúlyozta a projektvezető.

Hozzátette, hogy idén a játék és szenvedély hívószavakkal várják a nézőket a Színházak éjszakáján. Több vidéki színházban, köztük Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben is várják programokkal a közönséget.

A rendezvényre eddig 2900 karszalag kelt el elővételben, és a szervezők reményei szerint meg fogják haladni a tavalyi, 8600-as jegyeladást. Egy néző általában 2-3 helyszínre jut el, tehát

az idén várhatóan 20 ezer feletti lesz a színházlátogatások száma

- tette hozzá Komáromi György.

A sajtótájékoztatót

flipperversennyel zárták,

amelyen az első helyet a Katona József Színház, a másodikat a Karinthy Színház, a harmadikat pedig az Örkény Színház szerezte meg. A pénzdíjakat - 180, 150, illetve 120 ezer forintot - a színházak

esélyegyenlőségi fejlesztésekre, akadálymentesítésre, audionarrációra és jeltolmácsolásra fordítják majd.


A csütörtökön nyilvánosságra hozott program szerint a Színházak éjszakáján

több mint 200 programmal várják a közönséget

a színházak, délelőtt 11 órától hajnalig. Lesz

bábjáték, impro-maraton, táncóra, színpadtechnika-show, szabadegyetem, szerepcsere, felolvasószínház, playback-színház és nyílt próba.

Bevezetik a nézőket a színházak rejtett zugaiba, beszélgetnek velük, a társulatok tagjai rövid jeleneteket, különleges színpadi produkciókat mutatnak be.

A kezdeményezéshez idén csatlakozott a Baltazár Színház, az RS9, a Sanyi és Aranka Színház, a Turay Ida Színház, a Momentán Társulat, valamint a Vidám Színpad. Mellettük a Színházak éjszakáján idén is részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Budapest Bábszínház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pesti Magyar Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, az Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.

A rendezvényről további információ a szinhazakejszakaja.hu oldalon érhető el.